Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

končí první ucelený listopadový týden, což znamená, že je za námi Halloween, Dušičky a před námi je za tři týdny první adventní neděle a za šest týdnů a kousek Ježíšek. Pořád je na co se těšit. Ale ještě předtím se můžete hlavně těšit na spoustu zpráv, informací o celé řadě událostí a aktivit, o práci a životě v OG.

Netradičně již na úvod dvě nadcházející události.

Pro absolventy – letošní reunion, sobota 21. 12. od 18.00, U Havrana (naposledy, příště se již nevejdeme).

Pro veřejnost – 14. 11., tedy již za necelý týden je den otevřených dveří, od 14.30 Vás budou areálem provázet naši současní studenti, od 16.00 bude společné setkání ve sportovní hale, ať již Vás zajímá základka, nebo gympl, a od 16.30 bude oddělený program na ZŠ a více než 10 různých informačních bodů pro zájemce o gymnázium.

Nyní samozřejmě musí následovat ještě nezmíněné zpravodajství o počasí v končícím pracovním týdnu. Bylo fajn, tedy žádné extrémy, teploty až 15 stupňů, včera krásně svítilo sluníčko, dnes je po ránu pochmurněji, zataženo, ale neprší.

Ještě než se pustíme do tohoto týdne, připomínám, že minulý pátek se v OG uskutečnilo krajské kolo Logické olympiády. Úspěšná akce, ze které vyšleme do finále na Pražském hradě 25. 11. také naše vyslance. Děkujeme, gratulujeme!

Pracovní týden po prázdninách zahájilo assembly starších studentů. Tenkrát na vážnější strunu, výstupy týkající se projektu z oblasti přírodních věd v rámci programu IB, tzv. Group 4 Project, představovala řada týmů z řad našich oktavánů a nyní není prakticky nic, co bychom nevěděli o různých typech brambor z fyzikálního, chemického, biologického a environmentálního hlediska. Děkujeme.

Když už jsme u oktavánů, tento týden probíhaly finální pohovory o jejich zakončení studia, o tom, jak si vedou v jednotlivých předmětech, kam směřují jejich další studijní cesty, co je a bude třeba ještě vykonat, aby se jejich sny naplnily. Proběhla spousta zajímavých a podnětných rozhovorů.

Tento týden také oficiálně začal proces přihlašování k maturitě 2020, nyní se celý systém administruje, příští týden obdrží oktaváni přihlášky a budeme pokračovat.

Ale nemáme ve škole jen oktávu, pochopitelně. A tak vyberu něco z programu ostatních ročníků. Septimáni se mohli včera například seznámit s možnostmi studia v Itálii, dnes je čeká další workshop v rámci práce Poradenského centra. Tam mají dnes preventivní program např. též sextáni. Kvartáni studující španělštinu si v úterý užili akci Fiesta Flamenca. Účastníci programu DOFE, Duke of Endinburgh Award, zase středeční ceremoniál v Praze, ze všech akcí budou určitě detailnější zprávy a fota. Primáni zase pro změnu vyrazili do divadla Minor, naši fotbalisté si zahráli turnaj ve futsale. A samozřejmě všichni pilně pracovali, příští týden je tady konec prvního čtvrtletí a s ním první komplexnější hodnocení letošního progresu.

Vidíte sami, že na zahálku není čas, vedle samotné výuky běží všechny akademické kluby a mimoškolní aktivity, chystají se další společné akce.

Mezi ně patří třeba návštěva univerzitního veletrhu 12. 11. na International School of Prague, kde budou hlavně zástupci univerzit z USA a VB, další návštěvy těchto reprezentantů přímo v OG nebo pro změnu „Palačinka day“ ve čtvrtek na kolejích.

Nejen o těchto akcích Vás budu za týden opět informovat.

Do té doby se mějte fajn a za celý tým OG přeji hezký podzimní víkend.