Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci naší školy,

Terchová, Ilava, Skály, Malé Svatoňovice, Mikulov, Žebrák - to je jen výčet některých míst, kde jste mohli nebo budete moci během zářijových víkendů potkat naše studenty na DofE expedicích. Obyčejně se tyto expedice konají na jaře, ale z pochopitelných důvodů se letos přesunuly na září. Musím přiznat, že se těchto expedic velmi rád účastním. Ano, občas přinášejí trochu dramatičtější okamžiky, ale také jsou pro mě vždy velkým povzbuzením. Vidět unavené a leckdy i zmoklé studenty, kteří se večer po postavení stanů snaží uvařit si večeři, se nemusí zdát jako impozantní zážitek, zato přesně naplňuje to, v co u nás v OPEN GATE věříme. Rádi bychom totiž našim studentům zprostředkovávali nejen zajímavé akademické zážitky, ale také ty neakademické. A to DofE přesně nabízí. Přirozeným bonusem je pak zjištění, že jakkoliv jsou studenti unavení, stále v sobě mají spoustu energie a optimismu, kterým mě během víkendu často nakazí.

Samozřejmě jsme nezaháleli ani ve škole. V pondělní nás všechny  čekalo společné assembly, na kterém se kromě tradičního představení nových studentů a učitelů dostalo i na sdílení jarních zkušeností s Covidem-19 a samozřejmě také na focení tříd (fotky brzy budou ke zhlédnutí na našich webových stránkách). Hned poté začal normální školní týden, během něhož se také pomalu začaly rozbíhat naše mimoškolní aktivity. V rámci Buddy programu se pravidelně setkávali pomocníci z řad stávajících studentů s našimi novými studenty, připravovaly se dobrovolnické aktivity, jež situace zatím dovoluje (v tomto týdnu to byla například sbírka pro Světlušku), finalizovala se nabídka akademických klubů a také se chystaly volby do studentské rady.

Když už píši o volbách, dovolte mi Vám připomenout i volby do školské rady, které se budou konat v úterý 15. 9. 2020 od 8:00 do 16:00. Vás se týkají volby do kurie zákonných zástupců a zletilých studentů. Hlasování se bude konat prezenční formou, což znamená, že tento den si mohou všechny oprávněné osoby (tj. zákonní zástupci či zletilí studenti) vyzvednout hlasovací lístek na sekretariátu školy (ZŠ – pí. Lepičová, GYM – pí. Schramlová). Volební schránka bude umístěna tamtéž. Označit je možné jen jednoho z kandidátů. V příštím týdnu rovněž nabízíme kavárnu pro rodiče s tématem ManageBac, která se uskuteční v úterý od 17 hodin v našem divadle.

Závěrem bych se s Vámi rád podělil o své dojmy ze setkání s novými primány. Přestože v letošním školním roce učím pouze na vyšším gymnáziu, měl jsem v uplynulém týdnu příležitost poznat naše nejmladší trochu více. Jednak při již tradičním sázení stromů, kdy jsem je viděl při práci s rýčem (nebojte, vše proběhlo bez úrazu), a potom jsem je také seznamoval s aplikací Microsoft Teams, aby byli v případě potřeby připraveni na distanční výuku. Shodou okolností jsem pak ještě strávil celou hodinu se třemi z nich. A moje dojmy? Vlastně ty nejlepší.  Seznámil jsem se se skupinou příjemných mladých lidí, kteří se chovali přesně tak, jak se děti v jejich věku obvykle chovají; někdy velmi rozumně a někdy taky trochu nerozumně. Jedno však mají společné: chuť být v OPEN GATE a prožívat tady část svého dospívání. To možná nezní nijak velkolepě, ale je to daleko více, než co může o svých studentech říct celá řada českých škol. Osobně mám největší radost z toho, že to samé mohu říct o studentech z jakékoliv třídy našeho gymnázia, a to skutečně není vůbec málo.

Za všechny v OG Vám přeji příjemný víkend.