Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci, studenti a přátelé naší školy,

po týdnu se Vám opět ozývám s krátkou zprávou z OPEN GATE.  

Dnes máme za sebou první celý den v rouškách. Upřímně, není to nic, nad čím bychom jásali, na druhou stranu koronavirová situace se dlouhodobě zhoršuje, takže uvedené nařízení lze pochopit. Budeme se samozřejmě snažit využívat možnosti našeho areálu a některé hodiny trávit mimo budovy školy - alespoň dokud to počasí dovolí. Studenty také upozorňujeme na možnost pobývat o přestávkách venku, aby alespoň na chvíli mohli sundat roušky i oni.

Od pondělí příštího týdne jsme se rozhodli zakázat používání mobilních telefonů v jídelně naší školy. Důvodem je jednak problematika hygieny v době Covidu-19 v jídelně, ještě důležitější je však druhý důvod, který jsme diskutovali dlouhodobě a se současnou situací nemá žádnou spojitost. Tím je obecně používání mobilních telefonů v každodenním životě studentů. Uvědomujeme si, že je to oblast trochu kontroverzní, na niž existuje celá řada různých pohledů. V letošním školním roce nás čeká reflexe naší současné praxe a zhodnocení toho, zda budeme současné nastavení používání mobilních technologií ve škole upravovat, či ne. Rozhodli jsme se tedy udělat první krok, kterým je právě omezení používání mobilních telefonů v jídelně. Jsme přesvědčeni, že neexistuje důvod, proč by měli mít studenti k dispozici mobilní telefony v době konzumace jídla či čekání na jeho výdej. Je docela pravděpodobné, že ne všichni studenti budou s uvedeným pravidlem souhlasit (a možná ani Vy, rodiče), nicméně věříme, že toto opatření bude pro naše studenty v konečném důsledku prospěšné.

Rád bych Vás dnes také upozornil na rodičovskou kavárnu, která se bude konat v pondělí 28. 9. od 18:00 (místo bude ještě upřesněno). Setkáte se zde s novým vedením školy. Kromě našeho představení budeme také samozřejmě připraveni zodpovědět Vaše otázky. Pozvánku na tuto kavárnu Vám ještě pošleme samostatným e-mailem.

Možná jste v uplynulých pár dnech zaznamenali zvýšenou fyzickou aktivitu Vašich dětí. Důvodem mohlo být i to, že jsme se jako škola aktivně zapojili do projektu European mobility week, v jehož rámci mají všichni za úkol co nejvíce se pohybovat a svůj pohyb také zaznamenávat. Děje se to důsledně v hodinách tělocviku a my doufáme, že i mimo něj. Využijete-li k troše pohybu například nadcházející víkend, budeme samozřejmě velmi rádi. European mobility week trvá až do úterý 22. 9., takže času pro pohyb máte ještě dost. Více podrobností o tomto projektu se můžete dozvědět zde.

Všem přeji příjemný víkend.

Za tým gymnázia