Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

po týdnu Vás zdravím opět z Babic. Vzhledem k současné situaci je zde výrazně klidněji než obvykle. Přestože ve škole momentálně nemáme švitořící a pobíhající studenty, výuka stále jede na plné obrátky. 

Dnes se obrátím na studenty nižšího gymnázia s prosbou o vyplnění dotazníku ohledně jejich on-line hodin. Zpětná vazba od studentů vyššího gymnázia z minulého týdne je velmi pozitivní; skutečně to vypadá, že se nám distanční vzdělávání daří.

V tomto týdnu pokračovala on-line setkání se zástupci zahraničních univerzit, tentokrát z Německa a Nizozemí. Dnes jsme také dokončili individuální pohovory se studenty oktávy, jednalo se o skutečně milé a přínosné schůzky. Jako ochutnávku toho, co se u nás při dálkovém vyučování děje, nabízím odkaz na práci našich kvartánů – kolaborativní prezentaci o Vesmíru, odkaz zde V současné době také probíhá on-line kolo Logické olympiády, soutěže, které se tradičně účastní i naši studenti. Prozatím jsou k dispozici výsledky nižšího gymnázia, jež jsou pro Open Gate velmi lichotivé. Do krajského kola se podařilo postoupit šestici našich studentů. Jáchymu Kulhánkovi, Christianu Štumpfovi, Elen Prokešové, Danielu Skoupému, Alžbětě Svobodové i Filipu Andrisovi samozřejmě gratulujeme. Uznání však míří i za zbývající dvacítkou studentů nižšího gymnázia, kteří se soutěže zúčastnili. Těm bych rád vzkázal, že si velmi vážím jejich přístupu a aktivity bez ohledu na závěrečný výsledek.

Bohužel budeme muset kvůli pokračující epidemii coronaviru zrušit prezenční Den otevřených dveří, který se měl konat 12. listopadu. Jelikož je však poskytnutí náhledu na provoz školy pro nás klíčové, rozhodli jsme se v tom samém termínu nabídnout alespoň virtuální návštěvu. Zájemci o studium se online seznámí s prostředím naší školy nebo v panelové diskusi potkají zástupce školy. Prozatím plánujeme i další školní akce, např. lyžařský výcvik sekund, kvint a sext. Jejich uspořádání však pochopitelně záleží na aktuální situaci. Z toho samého důvodu jsme v tomto týdnu v Lucerně vyjednali i náhradní termín pro náš maturitní ples. Nebude-li se moci uskutečnit v pátek 26. února, sejdeme se na tanečním parketě v pátek 4. června.

Závěrem ještě moje týdenní potěšení. Tento týden jednoznačně vyhrály pohovory se studenty oktávy, které jsem absolvoval v uplynulých dvou dnech. Učitel nevidí vždy výsledky své práce, ale když jsem měl možnost slyšet vize našich oktavánů společně s naplánovanými kroky, které jim pomohou v jejich dosažení, byl jsem na ně opravdu hrdý. Zvláště vzpomenu -li si na jejich první krůčky v našem areálu před osmi lety. Pevně věřím, že ať už je doba budoucí zavane na Cambridge, do Rotterdamu na ČVUT, do Brna nebo na GAP year do Švédska, rozhodně se nikde neztratí.

Příští týden sice nebude distanční výuka probíhat z důvodu prázdnin, my však budeme stále pozorně sledovat dění u nás, abychom Vás mohli informovat o aktuálním vývoji.

Za tým našeho gymnázia.