Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

rád Vás po týdnu opět zdravím z Open Gate. Distanční výuka jede na plné obrátky a vypadá to, že nám ještě chvíli přetrvá. My se pochopitelně snažíme o to, aby byla co možná nejlepší náhradou prezenční výuky.

Tento týden jsem se dlouze bavil s učiteli tělocviku o způsobu hodnocení tohoto předmětu, nakonec jsme se shodli, že i z tělesné výchovy dají studentům shrnující známku za první čtvrtletí. Abyste ji lépe pochopili, přiblížím Vám systém, jakým jsme zde distanční výuku Tv pojali. Povinností studentů je, aby si minimálně dvakrát za týden vybrali libovolnou sportovní aktivitu, jíž se 30 minut věnují. Velmi jednoduchou formou mají zaznamenat, jak si vedli, a poté ve stanovených termínech nasdílí své výkony s vyučujícími. Tímto přístupem se snažíme studenty přimět, aby se alespoň trochu hýbali, a zároveň je vedeme k jistému stupni sebeorganizace a schopnosti dodržovat zadané termíny. Rád bych zdůraznil, že způsob zaznamenávání aktivit není nijak časově náročný, můžou to být pouze tři větičky popisující aktivitu. Naším cílem skutečně není, aby studenti vysedávali kvůli tělocviku a zaznamenávání svých sportovních výkonů před obrazovkou počítače. Pravdou ale je, že mají-li se studenti v této době úspěšně vzdělávat, bez použití technologií to nepůjde. Jeden z příkladů toho, co v našich hodinách vzniká, najdete zde. Obsah tohoto odkazu si asi nejvíce užijí ti z Vás, kteří ovládají základy španělštiny. S radostí jsem si však odkaz otevřel i já, přestože moje znalost španělštiny se scvrkla na alespoň pro moji generaci legendární výraz astalavista, baby.  V tomto týdnu mě také zaujala prezentace Mili Mackové ze septimy týkající se nabídky dobrovolnických aktivit i v nynější nelehké době. Vzhledem k tomu, že studenti si právě vybírají své aktivity v programu Duke of Edinburgh Award, může být speciálně pro studenty vyššího gymnázia velmi inspirativní.

Během příštího týdne nás zde v OPEN GATE čeká jedna z mnoha novinek, které současná doba přináší. Jedná se o virtuální Den otevřených dveří, více informací o něm najdete zde. Příští týden Vám určitě napíši, jaké z něho máme dojmy. Právě jsme dotočili videomedailónky a musím sebekriticky přiznat, že k herci či moderátorovi mám zatím dost daleko. Kdybych to nezažil, nikdy bych nevěřil, jak oslepující světla reflektorů a dvě namířené kamery ovlivní mé jinak vcelku přirozené vyjadřování.

Závěrem tradiční sdílení pozitivních pocitů - v tomto týdnu to byla atmosféra pohovorů s našimi novými kolegy. Společně s Petrou Dobešovou jsme naplánovali individuální rozhovory se všemi novými učiteli gymnázia a jednalo se bez výjimky o velmi milá a obohacující setkání. Těšilo mě, když s námi nadšeně sdíleli svou prozatímní zkušenost, která je opravdu velmi kladná, a to jak směrem k vedení školy, tak směrem ke studentům a kolegům. Je jasné, že pro všechny učitele, kteří mají letos nové třídy, je situace ještě o trochu komplikovanější; studenty sotva stačili poznat a už je vidí jen přes obrazovku. Nicméně u všech jsem i v této době viděl velkou chuť do práce; chuť vzdělávat, motivovat a formovat, což je nesmírně povzbuzující.   

Mějte krásný víkend!

Za všechny z Open Gate zdraví