Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

rád Vás po týdnu opět zdravím z Babic. Úvodem připomínám, že v následujícím týdnu bude naše škola prezenčně otevřena pro studenty tercií, kvart, kvint a sext. V dalším týdnu je nahradí studenti prim, sekund a septim. Po celou dobu stále platí prezenční výuka také pro oktavány. Pochopitelně po celou dobu výuky zachováváme příslušná hygienická opatření; v příštím týdnu bude organizačně nejnáročnější zajistit dodržování těchto pravidel ve školní jídelně, jejíž kapacita je nuceně omezena na 50 %. Vznikl proto speciální rozvrh pro střídání tříd v jídelně a mírně se rovněž prodlouží dopolední přestávka na svačiny.

Vzhledem k podzimnímu nucenému omezení výuky jsme se rozhodli zrušit plánované ředitelské volno na pondělí 21. 12. a úterý 22. 12. a školu otevřít pro celé nižší gymnázium. Po tyto dva dny se však nebudeme držet rozvrhu, ale pro studenty, kteří přijdou, připravíme vánočně laděné aktivity. V případě, že již máte naplánovaný svůj vlastní vánoční program, dejte nám vědět, absenci studentů pochopitelně omluvíme. Příští týden Vás kontaktují třídní učitelé, aby zmonitorovali, kolik studentů do školy těsně před svátky přijde. V pondělí 21. 12. bude škola v provozu od 8:20 do 15:10, v úterý 22. 12. od 8:20 do 12:40. Pro studenty vyššího gymnázia opět vyhlásíme distanční tematicky založený nepovinný projekt, do kterého se budou moci zapojit podle svého uvážení. 

Tento týden byl v OPEN GATE velmi bohatý na rozličné studentské aktivity a velmi zajímavé výstupy z nich. Oddělení cizích jazyků pravidelně aktualizuje své webové stránky OG Notes (odkaz zde). Mimo to připravila španělská sekce našich oktavánů vánoční výzvu pro zbytek školy. Studenti i zaměstnanci tak mohou v areálu nalézt plakáty s QR kódy, skrze něž se dozvědí zajímavé informace o vánočních pokrmech či jiných tradicích, zároveň je s kódy spojeno plnění různorodých úkolů. Když už jsme u vánočních výzev, studentka oktávy Klára Churá si pro své spolužáky i matematicky zdatnější rodinné příslušníky přichystala adventní kalendář, který speciálně mě jakožto učitele matematiky potěšil. Vřele ho doporučuji ke sledování. Určitě uznáte, že pro matematicky založenou osobu není lepšího pocitu, než se v současné uspěchané době na chvíli zastavit a zahloubat se například do problému Montyho Pythona. Uznávám však, že takových osob asi není naprostá většina, ostatním proto nabízím k přečtení nejnovější číslo studentského časopisu OG Chronicle

Co se týče radosti z tohoto týdne, budu tentokrát trochu přízemní, protože nejvíce mě potěšila včerejší svíčková v naší školní jídelně. Jinak mám ale z našeho školního stravování rozporuplné pocity; vždy, když je jídelna zavřená, dokáži svoji hmotnost poměrně jednoduše udržovat v přijatelných mezích, při jejím plném provozu s tím začínám mít pravidelně problémy. Na druhou stranu, pro naše kuchaře je to to nejlepší možné vysvědčení.

Za všechny v Open Gate Vám přeji klidný víkend.