Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

před námi je poslední předvánoční týden, připomínám, že v něm se do školy vrátí studenti prim, sekund a septim, ve škole zůstanou také studenti oktáv. Všichni ostatní budou opět pokračovat v distanční výuce. Obyčejně se v tomto období dolaďují vystoupení na Christmas revue, jídelna se mění v kouzelný prostor, kde probíhají vánoční večeře, a ve školní kuchyni se střídají třídy, aby mohly napéct co nejchutnější cukroví. Covid-19 bohužel zapříčinil, že se v letošním roce žádná z našich prosincových tradic nekoná, přesto se snažíme si období adventu užít alespoň v rámci možností. Vyučovací hodiny nám tedy začíná i ukončuje speciální vánoční melodie, do vánočně vyzdobené jídelny nakukuje celá smečka plyšových ledních medvědů a cestou na sekretariát se vždy nechtě otřu o nazdobený stromeček. Předávání dárků, tzv. Secret Santa, probíhá „pouze“ v jednotlivých třídách. Tercie, kvarty, kvinty a sexty zakončí tento týden se svými třídními učiteli vánočně laděnou hodinou. Tradicím zimních svátků se také věnovali naši terciáni v hodinách cizích jazyků. Určitě se podívejte na Padlet, který byl součástí tematické výzvy vytvořené našimi oktavány.

Vánoce nebyly jediným tématem uplynulého týdne. Snažíme se čas prezenční výuky maximálně využít k prohlubování poznatků, které jsme studentům předali na dálku. V některých předmětech je nezbytné i písemné zkoušení, ale množství testů limitujeme tak, abychom čas strávený ve škole využili skutečně efektivně. Premiéru tento týden zažili naši sekundáni, pro něž poradenské centrum zajistilo i v distančním režimu preventivní program týkající se psychohygieny a zvládání současné situace. V příštím týdnu čeká obdobný program i studenty tercií. V rámci našeho programu Active students se včera studenti pod vedením Tondy Štefky a Mili Mackové pobavili o dobrovolnictví v současné době a o různých příležitostech, jak se do něj zapojit.

Minulý týden jsem Vám psal o zrušení ředitelského volna a otevření školy pro studenty nižšího gymnázia v pondělí 21. 12. a úterý 22. 12. Naše rozhodnutí stále platí, ale nyní to spíše vypadá, že provoz škol bude během těchto dvou dnů omezen rozhodnutím MŠMT. Definitivní stanovisko bychom se měli dozvědět během pondělí a samozřejmě Vás o něm budeme neprodleně informovat.

Radost, kterou bych s Vámi tento týden rád sdílel, se mísí s nostalgií. Včera jsem dokončil proces přihlašování našich oktavánů k maturitní zkoušce. Upřímnou radost mně udělalo, že jsem překonal veškeré zapeklitosti systému CERTIS, skrze nějž se přihlášky podávají. Během toho jsem si však uvědomil, že těch osm let od doby, kdy jsem stál před tehdejšími vykulenými primány jako učitel matematiky, uteklo daleko rychleji, než bych si kdy pomyslel.

Za celý tým gymnázia Vám přeji, ať Vám čas ve Vaší práci ubíhá stejně rychle jako mně; bývá to zpravidla znamení, že jste si vybrali práci, jež Vás baví.