Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

srdečně Vás zdravím v předvánočním čase (a naposledy v roce 2020). Původně jsem chtěl tento dopis napsat pouze ve vánočním duchu, nicméně kvůli okolnostem ho začnu stručnými organizačními informacemi. O tom, že v pondělí a úterý bude škola uzavřena, již jistě všichni víte, její otevírání v lednu je však bohužel stále nejasné. Možné varianty pro první dva týdny jsou shrnuty v následující tabulce.

PES

stupeň pro školství

Týden 4. 1. – 8. 1.

Týden 11. 1. – 15. 1.

3

(povolena polovina studentů gymnázia)

Prezenční výuka: tercie, kvarta, septima, oktáva

Prezenční výuka: prima, sekunda, kvinta, sexta, oktáva

4

(povolena polovina studentů nižšího gymnázia)

Prezenční výuka: tercie, kvarta, oktáva

Prezenční výuka: prima, sekunda, oktáva

5

Bez prezenční výuky

Bez prezenční výuky

Jakmile bude jisté, jaký stupeň od 4. ledna pro školství platí, dáme Vám vědět, ačkoliv se může stát, že se informace dozvíme až na poslední chvíli.

Byl bych však nerad, abychom kvůli aktuální situaci zapomněli na nadcházející svátky i blížící se konec roku. Oboje zpravidla bývá dobrou příležitostí k bilancování, dává nám možnost zastavit se, ohlédnout se zpět a možná se nad uplynulými událostmi i trochu pozastavit. Během posledních dvou pátků jsem obešel všechny třídy v době jejich vánočně laděné třídnické hodiny a atmosféra, která tam panovala, mě přiměla zamyslet se nad tím, co se tento rok změnilo. Pustil jsem si proto Události, komentáře z 18. prosince 2019 a tehdejší hlavní zprávy zněly: ČNB ponechalo základní úrokovou sazbu v nezměněné podobě, USA čeká hlasování o impeachmentu prezidenta Trumpa, lidovci podávají ústavní stížnost na růst rodičovské a ekonomické vyhlídky na rok 2020 predikující oslabení růstu ekonomiky ke 2 %. Viděno dnešní optikou, nebyly to zprávy nikterak důležité (a ani nikterak přesné), ale tehdy nikdo nemohl předpokládat, co vše rok 2020 přinese a jak obrátí životy nás všech. Věci, jež jsme považovali za samozřejmé, se náhle změnily, události dříve nepředstavitelné aktuálně prožíváme. Pro naprostou většinu lidí jsou to změny velmi frustrující, nikomu z nás však nezbývá, než se jim snažit přizpůsobit. Někomu to jde snáze, pro jiné je to těžší, jenže - řečeno slovy klasika - nikdo nám nesliboval, že život bude jednoduchý. Přesto si jistě každý z nás vzpomene na nejeden pozitivní a příjemný zážitek, který si z téměř uplynulého roku odnáší. Ano, byl to rok neobyčejně složitý, ale možná i právě proto jsme se o sobě i o našem okolí leckdy dozvěděli velmi důležité informace a objevili v sobě nečekané vlastnosti a schopnosti. Já sám jsem si v tomto roce častěji než v letech předešlých připomínal slova ze své oblíbené písně, které bych s Vámi v tomto čase rád sdílel:

A dej mi sílu snášet pokojně, co změnit nemám sil,
odvahu, abych to, nač stačím, na tomhle světě pozměnil.

A také prostý rozum, který vždycky správně rozezná,
co se změnit nedá a co se změnit dá.

Za všechny u nás v Open Gate mi dovolte Vám do roku 2021 popřát, aby se Vám podařilo nejen výše uvedené, ale abyste jednou na rok 2021 vzpomínali s radostí.