Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás opět z Babic a přeji Vám i Vašim blízkým vše nejlepší v roce 2021. Sice nám nový rok nezačíná úplně příjemně, ale pevně věřím, že končit bude naprosto opačně. Mezitím nás však čeká 12 měsíců, během kterých se v Open Gate budeme snažit posunout naše studenty opět o kus dále na jejich cestě za získáváním nových znalostí a dovednostní, v upevňování těch již nabytých a v neposlední řadě i v jejich osobnostním růstu. Bohužel podle včerejšího rozhodnutí vlády zůstane celé gymnaziální vzdělávání v distančním režimu minimálně do pátku 22. ledna. O organizaci návratu Vás budeme samozřejmě informovat, pro předběžnou představu Vám poslouží informativní tabulka zveřejněná na našich webových stránkách zde.

Uvědomujeme si, že současná situace může být pro naše studenty velmi náročná, a i proto naše školní psycholožka nabízí pravidelná pondělní setkání se studenty nad nejrůznějšími tématy. Na těchto dobrovolných schůzkách se s ní studenti mohou bavit např. o motivaci a síle dosáhnout svých cílů, o sebepoškozování, odolnosti či úzkosti. Jednotlivé třídy pokračují i přes distanční mód v preventivním programu, tento týden jim byl poslán dotazník s nabídkou konkrétních témat. Na plné obrátky také stále běží naše kariérní poradenství, více podrobností o jeho nejnovějších aktivitách najdete na našich webových stránkách zde.  Když už jsem u webových odkazů, k dispozici je rovněž nové číslo našeho školního časopisu OG Chronicle, to najdete zde. Děkuji všem, kteří se na jeho vydání podíleli, je to skutečně zajímavé a inspirativní čtení. Mě asi nejvíce zaujal rozhovor s naší loňskou maturantkou Terezou Chárovou , ale pevně věřím, že si každý čtenář v nejnovějším vydání najde to své. Matěje Rendlu, dalšího našeho loňského absolventa, a jeho skvělou znalost španělštiny využili kolegové v oddělení cizích jazyků. Právě na hodinách španělštiny se rozpovídal o svém současném studiu na University of Bristol. Pro studenty to byla zajímavá zkušenost, ono se Vám také každý den nepoštěstí, aby s Vámi sdílel své dojmy student, který v IB obdržel maximální počet bodů.

Tak jako každý rok budeme i v letošním školním roce nabízet studentům možnost získat dva druhy stipendií. Podrobnosti k nim naleznete na našich webových stránkách zde. Mírně jsme aktualizovali podmínky pro získání jak Akademického stipendia, tak i Stipendia za mimořádný přínos, ale principiálně zůstávají obě stipendia stále stejná.

Závěrem tradiční osobní zmínka. Největší radost mně tento týden udělal poměrně prostý fakt, že jsem ve čtvrtek ráno nesklouzl cestou do Babic ze zasněžené silnice tak, jak se to povedlo autobusu MHD ve všemi obávané zatáčce v Sibřině. Cesta do školy mi tak trochu připomněla můj silvestrovský zážitek, kdy jsem si při míjení protijedoucích aut na úzké a namrzlé silnici z Kořenova na Jizerku uvědomil, že doby, kdy jsem si užíval adrenalinové situace při řízení auta, už dávno odnesl čas.

Trochu netradičně bych ještě přidal radost, která mě nepochybně čeká. Dnes od 13:15 do 15:20 máme naplánované další z interních vzdělávacích školení, kterého se v onlineové podobě zúčastní všichni učitelé. Vzhledem k současné situaci bude opět zaměřen na distanční výuku a školení bude probíhat kombinovanou formou teoretické části a sdílení dobré praxe. Musím přiznat, že se na něj skutečně těším, protože zapálenost i erudice učitelů OG, kterou na podobných setkáních vždy vidím, mě pravidelně nabíjí pozitivní energií.

Za celý tým gymnázia Vám přeji, abyste v práci zažívali podobné okamžiky.