Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

všechny Vás zdravím - tentokrát ze zasněžených Babic. Příští týden se u nás gymnazisté sice ještě neobjeví, ale pevně věřím, že doba, kdy se opět setkáme, se již pomalu blíží.

Blíží se také konec prvního pololetí, a to spíše rychle než pomalu. S koncem prvního pololetí je tradičně spjato vydávání vysvědčení a tento fakt nezmění ani distanční výuka. V souvislosti s ní se samozřejmě nabízí otázka, jak k tomuto vysvědčení přistupovat. V Open Gate máme natolik komplexní hodnocení, že i ve ztížených podmínkách distanční výuky jsme schopni studenty standardně hodnotit. V posledním lednovém týdnu tedy na ManageBacu najdete souhrnné procentuální hodnocení z každého předmětu. Vysvědčení budeme mít pro studenty nachystané ve čtvrtek 28. ledna, třebaže se může stát, že fyzicky ho budeme moci předávat o něco později. Jelikož během distanční výuky není kontakt se studenty stejně intenzivní jako ve výuce prezenční, budou učitelé ve zvýšené míře využívat také slovní hodnocení a v případě potřeby jím na ManageBacu doprovodí procentuální výsledek. 

Současná situace s COVIDEM-19 pochopitelně ovlivňuje nejen přítomnost studentů ve škole, ale i naplánované školní akce. Postupně proto některé z nich musíme rušit, většinu se jich ale snažíme přesunout na příhodnější dobu. Tento týden si radostí spojených s běžeckým lyžováním měli na Šumavě užívat naši sekundáni. Jejich kurz musel být pro letošek zrušen, avšak již nyní mají zarezervovaný termín v příštím školním roce. Naši maturanti, kteří loni v  červnu nemohli odjet do Banátu, se tam snad podívají letos, v klidu – již jako absolventi, společně se septimány (samozřejmě je bude doprovázet rumunským mlékem odkojený Michal Kašpar). V tomto týdnu padlo také rozhodnutí o posunutí data maturitního plesu. Namísto původního únorového termínu tedy premiérově zažijeme pomaturitní ples, a to v pátek 4. června. Přípravy na ples jsou však stále v plném proudu. Mimochodem výše zmíněný Banát je naplánovaný od 5. 6. do 12. 6., takže pro septimány a oktavány se bude jednat o poměrně náročný dvojboj. Podle vývoje situace na jaře budeme případně hýbat i dalšími akcemi, nicméně například s třídními výlety na konci školního roku, konkrétně v týdnu od 21. 6., již téměř s určitostí počítáme.

Při mé každodenní cestě do práce mě již od pondělí v naší škole vítá náš nový patron OGulák. Ten také mohl společně se mnou žasnout nad momentem, který vidíte zachycený na úvodním snímku. Ve čtvrtek jsem kvůli našemu alarm meetingu (myslím, že už jsem o něm psal dříve, takže jen krátké vysvětlení – jde o setkání učitelů, vychovatelů a našeho poradenského centra, během něhož probíráme způsob, jak pomoci těm studentům, kterým se ve škole nedaří tak, jak by si představovali) odcházel ze školy až po 19. hodině, kdy mě překvapil pohled na naše sportovní hřiště, kde se sedm kolegů pod dohledem Michala Klauze zdokonalovalo za umělého osvětlení v běžkování. Na chvilku jsem se u nich zastavil a jejich radost z pohybu i z toho, že okolo sebe opět vidí lidi, byla přímo nakažlivá. Připomněla mi, jak hezký bude život po tom, co se alespoň trochu vrátí do normálu.

Za všechny v OPEN GATE Vám přeji příjemný víkend.