Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

jak jste si již určitě všimli, občas se mi při psaní vybavují různé útržky z filmů či písní. Tentokrát mě napadá poněkud otřepané: „Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho ani vy…“ Popravdě v hlavě mně to naskakuje i s melodií, ale již více lidí mi doporučilo, aby to tam také zůstalo.

Přestože je teprve konec ledna, my se kromě aktuální situace, ve které se prozatím nic nemění, tj. všechny střední školy pokračují v distančním vzdělávání, zabýváme organizací zbytku letošního školního roku. Jak jsem psal minule, podle aktuální situace budeme upřesňovat konání akcí, jež jsme původně plánovali  na jaro a léto. Revidovali jsme také organizaci konce školního roku. Rozhodli jsme se využít uvolněných dnů ředitelského volna a jako v minulých letech vyjít vstříc kolejním studentům. Školní rok bude letos končit v pátek 25. června, kdy studentům předáme vysvědčení. Rozhodnutí nijak nezkrátí proces výuky a klasifikaci, která bude ukončena v pátek 18. 6.. Poslední týden školy pak bude vyhrazen školním výletům a společným aktivitám. Věříme, že takto včasná informace Vám pomůže v plánovaní letních prázdnin Vašich dětí.

Kromě plánů do budoucna samozřejmě žijeme hlavně přítomností. Včera proběhl v pořadí druhý virtuální Den otevřených dveří, můžete se na něj podívat například zde. Dnes také učitelé uzavřeli klasifikaci za první pololetí. Již včera jsme studentům odeslali dotazník, ve kterém zhodnotí naši distanční výuku. Věříme, že jejich odpovědi nám mohou pomoci ji případně ještě vylepšit. V následujících dnech se na studenty rovněž obrátí jejich vyučující, aby společně zhodnotili, jak probíhala výuka v prvním pololetí v jednotlivých předmětech. Ani při distančním vzdělávání nezapomínáme na preventivní programy, v následujícím týdnu je mají naplánované oktávy, o týden později pak primy. Ze zajímavých výukových aktivit vybírám v tomto týdnu tu z hodin přírodních věd. Primáni se velmi prakticky seznamovali se základy fyziky a každý z nich pak na hodině spolužákům ukázal vlastnoručně sestavenou rovnoramennou váhu. Jejich fotografie najdete zde.

Závěrem bych se s Vámi tradičně podělil o dvě malé radosti. Tou první bylo setkání s našimi sextány Míšou Rendlovou a Vojtou Pavrovským během Dne otevřených dveří. Bylo skutečně velice milé vidět alespoň některé naše studenty zase naživo, snad se brzy dočkáme také přítomnosti ostatních. Druhá radost je trochu osobnější a méně tradiční. Včera jsme doma trochu opožděně odstrojili vánoční stromeček, což na první pohled nevypadá jako důvod k radosti. Nicméně na uvolněné místo jsem s velmi tichým souhlasem své rodiny znovu umístil rozestavěné puzzle skládající se z 1500 dílků. Každý večer (manželka trvá na tom, že v každé volné chvíli, ale zkušení manželé se mnou určitě budou souhlasit, že naše milé polovičky umí trochu přehánět) si tak v rámci své soukromé terapie budu moct opět přiložit alespoň pár puzzlů.

Přeji Vám příjemně strávený víkend, zajisté si také najdete alespoň nějakou drobnou radost.