Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

tentokrát začnu aktuálními informacemi. Jak jste jistě v masmédiích zaznamenali, opět se začíná hovořit o strategiích vedoucích k možnému otevírání škol. S ohledem na aktuální vyjádření představitelů vlády je vysoce pravděpodobné, že prezenční výuku nebude v budoucnu možné realizovat bez toho, aniž by žáci byli průběžně testovaní na přítomnost koronaviru (COVID-19). Na Open Gate se snažíme na možné budoucí scénáře dobře připravit a intenzivně hledáme cesty, jak přivítat všechny naše studenty zpět ve škole v bezpečných podmínkách, a to co možná nejdříve. V pondělí proto chystáme dobrovolné testování žáků prvních tříd pomocí antigenních testů založených na odběru vzorku z přední části nosu s následným vložením do testovací kazety. I díky tomu by mělo být naše gymnázium zařazeno do pilotního programu opětovného návratu studentů do škol, na začátku března by pak do lavic mohli usednout naši maturanti. Bohužel vzhledem k neustále se měnící situaci ani tuto informaci nelze považovat za úplně spolehlivou, o aktuálním vývoji Vás budeme v průběhu příštího týdne informovat.

Z uplynulého týdne stojí určitě za zmínku aktivita naší studentské rady, jíž se i přes nepřízeň situace podařilo udržet školní tradice a zorganizovat Valentýn. Studenti, učitelé či vychovatelé tak mohli napsat elektronické valentýnky, které pak byly doručeny jejich vyvoleným. Celkem bylo napsáno a posléze doručeno 188 nádherných valentýnských vzkazů. Open Gate si tím dokázalo, že láska i covid přemůže…

Dobrou zprávou je, že někteří naši studenti nejsou zamilovaní jen do svých protějšků, ale také do některých školních předmětů. Matematičtí nadšenci z kvarty postoupili do okresního kola matematické olympiády; více než dvě desítky studentů z nižšího gymnázia se přihlásily do matematické soutěže Pangea; na mém stole leží poukázky do knihkupectví, které získalo šest našich studentů za vynikající výsledky v Matematickém klokanu; a fantastickým úspěchem je vítězství naší oktavánky Kláry Churé v krajském kole nejvyšší kategorie matematické olympiády a její postup do kola celostátního. Moc gratulujeme, ale upřímně, pro všechny, kdo Kláru znají, to až tak velké překvapení není.

V OPEN GATE samozřejmě máme i jiné předměty než matematiku. Například na hodinách českého jazyka se kvintáni zamýšleli nad tím, co by asi v dnešním světě sdílely literární postavy skrze Instagram či Twitter. Jejich velmi vtipné a zajímavé příspěvky či tweety si můžete prohlédnout zde na našem Facebooku nebo brzy také na našem webu. V psychologii, kde oktaváni probírají téma duševního zdraví, bylo jejich úkolem reflektovat nabyté vědomosti prostřednictvím informačního posteru. Jeden z mnoha, upozorňující na problém stigmatizace lidí s mentálními poruchami, si můžete prohlédnout v příloze. Septimáni a oktaváni sdíleli své zkušenosti z IB studia s našimi sextány, kteří se v současné době na IB studium teprve chystají. Dostalo se jim tedy pohledu na výuku IB od vrstevníků a brzy je také čeká informační setkání s vyučujícími jednotlivých IB předmětů. Rád bych ještě připomněl, že následující pátek proběhne třetí z našich celoškolních projektů. Po projektu literárním a uměleckém jsme nyní připravili projekt sportovní, studenti se více informací dozvědí na začátku příštího týdne.

Volba mého nejsilnějšího zážitku je pro tento týden jednoznačná. V úterý nám počasí dovolilo opět po letech uspořádat OG Ice Hockey Winter Classic. Všichni, kdo přišli po 16. hodině na prostřední rybník v Březí, mohli sledovat lítý zápas týmu učitelů ZŠ proti týmu učitelů gymnázia. Přestože se jednalo pouze o tříčlenné týmy a kvalita ledu už nebyla ideální a ačkoliv hráči museli z hygienických důvodů dodržovat dvoumetrové rozestupy, byla k vidění celá řada nádherných hokejových momentů. Třešničkou bylo těsné vítězství mladšího týmu - našich záklaďáků pod vedením druholigovými kluzišti ostříleného Petra Šlemendy. Za gymnázium sice nastoupil v bruslích se narodivší kanadský krajánek Troy Witt, ale ani jeho zkušenosti týmu gymnázia k výhře nepomohly. Můžeme jen doufat, že nám počasí bude přát a příští rok budeme moci uspořádat odvetu.

Za celé gymnázium Vám přeji pěkný víkend.