Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci dalšího týdne, který přinesl přehršel covidových informací. Tou nejaktuálnější je, že nejbližší možný termín návratu alespoň některých studentů zpět do školy se posunul na polovinu března. Kromě toho nejen naši učitelé budou moci nově zkusit své štěstí ve vládou (ne)zorganizované loterii s názvem Chybí-li ti kočkování, proklikej se k očkování.  Prakticky to znamená, že se pedagogové mohou od víkendu registrovat do systému, který by měl vést k zajištění termínu jejich očkování. Také jsme včera prověřili, jak jsme připravení na návrat studentů zpět do lavic; na dobrovolnících z řad zaměstnanců jsme totiž vyzkoušeli testování antigenními testy. A opět se prokázalo, že podmínky stanovené státem pro případné znovuotevření škol jsme schopní splnit.

Kromě koronavirových starostí se však především staráme o dennodenní vzdělávání našich studentů. Tým Poradenského centra OG ve spolupráci s IB koordinátorem pomáhají studentům sexty s výběrem IB předmětů. Na online setkání s IB koordinátorem, který studentům vysvětlil filosofii IB a nastínil možnosti výběru předmětů v rámci mezinárodní maturity, navázalo představení IB předmětů z pohledu učitelů. Rád bych též vyzdvihnul IB Peer to Peer Panel, který organizovali naši septimáni – jmenovitě Karolína Špačková, Elizabeth Olšanská a Mili Macková. Během této schůzky vybraní septimáni a oktaváni sdíleli se svými mladšími spolužáky zkušenosti ze studia všech IB předmětů, které u nás nabízíme. Velmi pozitivní zpětná vazba si vyžádala další setkávání, během nichž starší studenti každý den odpoledne detailněji popisují obsah vybraného IB předmětu. Tyto schůzky budou příští týden završeny mítinkem s našimi loňskými absolventy, kteří se svěří s tím, jak jim program IB pomohl na cestě ke studiu na vysněné univerzitě. Po celou dobu také probíhají individuální konzultace všech studentů ze sexty A a B s kariérními poradkyněmi, každý student tak může probrat svoji vlastní situaci.  Více se dočtete na našem webu. Z dalších služeb Poradenského centra OG bych rád ještě zmínil pondělní setkání studentů se školní psycholožkou nad tématem spánku a spánkové hygieny, a prevenci v terciích o tom, jak bezpečně, zdravě a vyvážené přistupovat k času stráveném na internetu.

I přes složitou situaci se studenti kromě výuky nadále zabývají i mimoškolními projekty. Pět našich studentů se v těchto dnech chystá na účast na studentském summitu OSN, který organizuje v on-line podobě Robert College v Istanbulu. Desítky studentů také nadále plní kritéria programu The Duke of Edinburgh Award a společně se mnou věří, že se koncem letošního školního roku podaří zorganizovat i expedice, nedílnou součást této volnočasové aktivity.

Moje pravidelné zakončení souvisí s pohledem do kalendáře. Původně jsem se touto dobou měl jako třídní oktávy B napůl těšit a napůl být nervózní… Asi tušíte proč. Za pár hodin měl být zahájen letošní maturitní ples. Jak ale říkají naši latináři: Homō putat, Deus mūtat. Mně tak nezbývá než se těšit na to, až se dnes zapojím do celoškolní tříhodinové výzvy organizované našimi vyučujícími tělesné výchovy. Sice jsem ji nestihl splnit během dnešního dopoledne, ale opravdu se nemohu dočkat, až pěšky vyrazím ze školy zpět domů. Věřím, že během dvanáctikilometrového pochodu do Újezdu nad Lesy se dokáži alespoň na chvíli oprostit od každodenních starostí a připomenu si, jak příjemné jsou procházky v okolí Babic .

Přeji Vám radostný víkend.