Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

asi nemusím připomínat, že současná epidemiologická situace není vůbec příznivá. My jsme samozřejmě připraveni obnovit prezenční výuku, jakmile to bude možné, nicméně to vypadá, že si budeme muset ještě chvíli počkat. V úvodu dnešní zprávy si splním jeden ze svých studentských snů a použiji veřejně slovo, jehož nepochopení mě na přednáškách a zkouškách ze sociologie a filosofie nemilosrdně pronásledovalo… V tomto týdnu se během mých ranních cest do práce, kdy jsem po celou dobu řídil pouze v mlze, rozplynulo jedno ze zažitých paradigmat spojující sychravé počasí výhradně s podzimem.

A nyní ke každodenní realitě. Začnu ohlédnutím starým přesně týden, které směřuje k Tříhodinové výzvě. Jsem velmi rád, že se studenti i učitelé zapojili v hojném počtu a výzvu našich tělocvikářů plnili nejen zodpovědně, ale dle ohlasů také s radostí. Shrnutí od pana Klauze najdete zde. Rád bych upřesnil, co jsem Vám psal před týdnem; to jsem si totiž ještě myslel, že se skutečně vydám z Babic pěšky domů. Ale protože jsem se ve škole zdržel až do 18. hodiny, nakonec jsem výzvu splnil opožděně, tříhodinovou nedělní procházkou historickým centrem Prahy (fotografie v příloze). Přestože se to zdá paradoxní, i v prázdné škole je pořád co dělat i v odpoledních hodinách. Ve středu od 17 hodin jsem se jako pozorovatel zúčastnil velmi zajímavé diskuze mezi sextány a našimi loňskými absolventy, kteří bývalým mladším spolužákům předávali své zkušenosti jak s IB, tak i s prvním rokem studia na univerzitách. Včera jsme se zase až do 18. hodiny společně s dalšími členy vedení zabývali požadavkem povinného testování zaměstnanců, jenž bude platný od příštího týdne. Samozřejmě je tu živo také během dne, do školy totiž občas zavítají naši nejstarší studenti na individuální konzultace, kdy plní nezbytné IB požadavky, které není možné zvládnout na dálku. Mimochodem na konci minulého týdne bylo mezinárodní IB centrálou rozhodnuto, že závěrečné IB zkoušky budou stejně jako minulý rok zrušeny a známky budou určeny jiným způsobem. O osudu českých maturit zatím žádné oficiální zprávy nemáme.

Kromě toho mě zaujaly ještě dvě aktivity spojené s českým jazykem. Tou první je další vznikající akademický klub, který se chce věnovat literatuře a filmu. Mikuláš Škorpil bude brzy všechny studenty kontaktovat s dalšími informacemi. O tom, že se s přečtenou knihou dát pracovat i jinak než jen vyplněním čtenářského deníku, svědčí i aktivita z hodin češtiny. O kolik zajímavější je vypracování zadání typu Napiš fiktivní interview s jednou z postav knihy nebo Vymysli inzerát, který by mohla podat jedna z postav příběhu než ta, na která jsem byl zvyklý ze svých školních let…

O minulém víkendu jsem tak trochu omylem viděl záznam koncertu skupiny Lucie a musím přiznat, že energie, která z vystoupení čišela, mě skutečně nadchla. Začal jsem proto aktivně vyhledávat záznamy živých koncertů svých oblíbených interpretů a na několik se podíval. Ať už je Vašemu vkusu bližší strahovské vystoupení bratří Nedvědů, londýnská show skupiny Queen, nebo preferujete úplně jiný žánr, mohu sledování živého koncertu právě v dnešní době upřímně doporučit. Alespoň mě to podněcuje k dobré náladě, které je dnes třeba více než kdy jindy.

Přeji Vám klidný víkend, studentům i učitelům příjemný zasloužený týden odpočinku. Všem Vám velmi doporučuji udělat si ho tak hezký, jak jen to je v dnešních podmínkách možné.