Páteční zprávy z gymnázia

Milí rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

někdo mi kdysi řekl, že nejhorší v životě je nudný stereotyp, a musím přiznat, že s touto myšlenkou souhlasím. Avšak všeho s mírou… To, jakým způsobem a jak často se mění například instrukce k návratu dětí do škol, je spíše frustrující, o mediálních maturitních výkřicích ani nemluvě. V obou případech bych trochu rutiny určitě přivítal.

Stále platí, že jsme zařazeni do pilotního projektu umožňujícího návrat našich studentů do škol, jakmile to vláda povolí. Kdy to ale skutečně bude, bohužel nemáme možnost ovlivnit. Oktavány a jejich zákonné zástupce jsme seznámili se současnou verzí maturitní zkoušky a pevně věříme, že alespoň ta už se měnit nebude. Nejistý je též maturitní ples. Na 4. červen sice máme zamluvený sál v Lucerně, nicméně pomalu připravujeme také alternativu ve formě večerní zahradní slavnosti v našem areálu. Pevně věřím, že alespoň jednu z těchto dvou variant bude možné uskutečnit.

O tom, že nudné stereotypy ve vzdělávání dobré nejsou, nemusíme diskutovat, a proto i v rámci distanční výuky vymýšlíme pro studenty pestré hodiny a zachováváme i nabídku různorodých mimoškolních aktivit. Například ve středu jsem se zúčastnil první přednášky programu Virtual Career Fair, na němž se posluchači seznamují se zajímavými profesionály z různých oborů. Společně s téměř dvěma desítkami studentů jsem si poslechl  kariérní příběh paní Plecité, která působí ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR. Tento projekt přesně naplňuje jednu z hlavních vizí naší školy, a to zprostředkovat studentům již během studia zkušenosti z praxe a reálného života, kam naplno vstoupí po absolvování Open Gate.

Za normálních okolností by pro studenty cizích jazyků právě vrcholily přípravy Jarmarku tradic, u nás již letité akce zaměřené na představení zajímavých zvyků ze zemí, kde je hlavním úředním jazykem němčina, francouzština nebo španělština. Nyní se Jarmark tradic přesunul alespoň do virtuálního světa a my se můžeme těšit na reportáž a fotografie, které zveřejníme na našich webových a facebookových stránkách. I další z matematických soutěží – Matematický klokan – se z toho skutečného světa přesunul na on-line platformu. Všichni studenti nižšího gymnázia a dobrovolníci z vyššího gymnázia si dnes lámali hlavu různými matematickými problémy. Velký ohlas u studentů vyvolal náš lednový a únorový projektový den a my momentálně plánujeme ten březnový. Ve středu 31. 3., tj. den před velikonočními prázdninami, bude studenty čekat místo pravidelných hodin projekt s pracovním názvem Geodivy. Více se o něm studenti dozvědí v následujícím týdnu.

Moje drobná radost se váže k minulému týdnu. Sice jsem částečně doháněl práci, která se mně za uplynulý měsíc nakupila, ale v rámci zachování duševního zdraví jsem si dopřál i dva dny, kdy jsem skutečně nedělal nic (včetně jakýchkoliv domácích prací) a střídavě si jen četl, díval se na televizi, brouzdal po internetu, skládal puzzle a jedl. Uznávám, že k celkové pohodě zásadně napomohl fakt, že celé dva dny jsme byli s manželkou sami doma bez našich synů. Chápu, že to asi nezní nijak velkolepě, ale řekl bych, že spousta z Vás mi rozumí.

Přeji Vám příjemný víkend.