Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

jsem moc rád, že po naší škole již druhým týdnem pobíhají studenti. V příštím týdnu se jejich počet dokonce zdvojnásobí, tudíž tu budeme mít kompletní nižší gymnázium. A brzy snad na vlastní oči uvidíme také studenty vyššího stupně, naše středoškoláky. Prozatímní dojmy z obnovené prezenční výuky jsou jen ty nejlepší. Během prvních dvou týdnů se nám podařilo dosáhnout toho, co jsme zamýšleli, tj. ukázat studentům, jak příjemné je být opět ve škole. Společně s přibývajícími studenty se samozřejmě snažíme rozšiřovat i možnosti jejich vyžití, pochopitelně s přihlédnutím k současné hygienicko-epidemiologické situaci. Od příštího týdne tedy obnovujeme provoz individuálních hudebních kroužků a těch mimoškolních aktivit, které se dají provozovat venku.

Kdyby nebylo covidu, proběhlo by dnešní dopoledne v režii našich oktavánů. Bohužel v současné situaci jsme museli tradiční poslední zvonění přidat na seznam událostí, bez nichž se budeme muset obejít. Velmi neradi bychom však na ten samý seznam přidávali maturitní ples, a proto v současné době usilovně hledáme řešení, jak ho uskutečnit, ať již tradiční formou v Lucerně nebo méně tradičním pojetím v podobě zahradní slavnosti v našem areálu, popř. na jiném vhodném místě.

Také dnes s Vámi mohu sdílet úspěchy našich studentů. Gratulaci k postupu do celostátního finále matematické soutěže Pangea zaslouží David Jirásko a Vojta Pokorný. Uznání však patří i všem ostatním účastníkům této dobrovolné soutěže. Celkově jich byly téměř tři desítky, což svědčí o tom, jak moc jsou naši studenti ochotni dělat věci navíc. Toho si velmi vážíme. S obyčejnými věcmi se nespokojí ani naši sextáni. V rámci projektu Interview with native speakers, který zaštiťuje oddělení moderních jazyků, se měli pobavit s rodilými mluvčími. Dozvěděli se například, jaké to je přestěhovat se z Peru do Prahy nebo jak se žije v Nikaragui.

Pochopitelně se snažíme naplno využívat přítomnosti studentů zde ve škole, a tak jsme plánované online preventivní programy i školení první pomoci narychlo nahradili jejich prezenční formou, která je přeci jen příjemnější a zajímavější. V on-line verzi tak zůstává pouze PISA testování kvartánů, jež je organizováno školní inspekcí. Při plánování akcí se nám začínají ukazovat i další časové horizonty. Poradenské centrum ve spolupráci se zástupci našich absolventů právě plánuje jejich letní dvoudenní setkání v našem areálu. Prozatím se na něj přihlásilo téměř devadesát našich bývalých studentů, a dokonce více než sedmdesát z nich si také zarezervovalo noc na kolejích. Jsme moc rádi, že návrat do studentských let strávených v Open Gate láká takové množství našich absolventů.

Nejsilnější zážitek vlastně trvá poslední dva týdny a asi se bude zdát úplně obyčejný. Musím přiznat, že se nemůžu nabažit všech těch setkání tváří v tvář (doslova to platí alespoň u oběda), při nichž společně sdílíme zážitky, historky a zkušeností. Jestli mě covid něco naučil, pak je to fakt, že si těchto chvil musíme vážit, protože nevíme, jak dlouho potrvají.

Přeji Vám za celý tým Open Gate příjemný víkend.