Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

teta Kateřina ze Saturnina by současnu situaci pravděpodobně komentovala nějak takto: „To víš, Milouši, kdo si počká, ten se dočká, nezapomeň, že trpělivost je výsadou králů!“ A Saturnin by nejspíše pohotově reagoval: „Paní Kateřino, nechvalte dne před večerem.“ Pro nás to každopádně znamená, že jsme se po dlouhé době dočkali otevření celého gymnázia, a už teď se těšíme na pondělní návrat všech studentů. Společně budeme dělat maximum, abychom se v Open Gate setkávali až do konce školního roku.

Režimová a organizační opatření jsem komunikoval se studenty podle toho, jak se postupně vraceli do školy. Informace samozřejmě dostali i jejich zákonní zástupci, proto nyní pouze shrnu to nejdůležitější: škola funguje podle normálního rozvrhu (hodiny TV budou ve venkovních prostorech), roušky či respirátory jsou povinné při pobytu uvnitř, třídy pravidelně větráme i desinfikujeme, v jídelně je nutno dodržovat speciální opatření (pevné časy jídel, stálý zasedací pořádek), venkovní a individuální vnitřní kroužky fungují, školní autobusy jezdí podle standardního rozpisu, každé pondělí se testujeme antigenními testy. 

Podle dostupných informací budou snad od začátku června povoleny i školní akce, a tak se nám kalendář začíná plnit. Třídní učitelé pomalu plánují třídní výlety, které se svými studenty absolvují – dá-li MŠMT – v týdnu od 21. června. Septimáni si snad budou moci v týdnu od 12. června zakřičet „Banát žije!“, ale to ještě definitivně potvrdíme na konci května. Tercie a kvarty vyrazí hned v prvním červnovém týdnu na svá jednodenní vodácká cvičení na trojský kanál. Již příští pátek uspořádají naši maturanti tradiční poslední zvonění. Pro své mladší spolužáky mají připravené na první dvě hodiny venkovní aktivity, při nichž bude platit výjimka z dress codu, nicméně ani v uniformách se není čeho bát. Tedy téměř… Hned další pátek (4. 6.) bude také patřit maturantům a jimi pozvaným hostům, zúčastní se totiž podvečerní maturitní slavnosti. Jedná se o kombinaci maturitního plesu a zahradní slavnosti; hosty a oktavány čeká tradiční šerpování, tombola, přípitek s rodiči a učiteli, několik proslovů, taneční vystoupení a možná dojde i na překvapení...

Věřím, že z předchozích odstavců vyplývá, že jsme se rozhodli poslední měsíc před prázdninami strávit skutečně aktivně, a ne jako pouhé čekání na ně. Se stejnou vervou přistupujeme pochopitelně i ke každodennímu vyučování, učitelé naplno využívají výhod prezenčního studia. Jak Vám studenti sami doma potvrdili, rozhodně jsme je nezahrnuli testy, učitelé se naopak snaží především upevnit jejich dosavadní znalosti. Rozhodně se nevydáváme cestou, že bychom psaní testů úplně zakazovali, budeme k nim však přistupovat velmi uvážlivě; ke konci školního roku ověřování výsledků vzdělávání pochopitelně patří a stejně tomu bude i letos.

Píši-li o testování, velmi důležité testy čekají v následujícím týdnu naše maturanty, konkrétně - v pondělí budou psát maturitní didaktický test z angličtiny (kombinace čtení, gramatiky a poslechu), v úterý pak z češtiny. Jsem přesvědčen, že v nich dosáhnou vynikajících výsledků, ale pro všechny případy jim budu držet palce.

Nejsilnějším zážitkem tohoto týdne pro mě jednoznačně bylo vyhlášení výsledků přijímacího řízení do naší primy. Vzhledem k tomu, že jsem s velkou částí uchazečů vedl i přijímací pohovor, bylo vážně milé vidět za čísly, která jsem zapisoval do systému, konkrétní dětské tváře. Všem úspěšným uchazečům gratuluji a těším se na naše první setkání.

Přeji Vám příjemný víkend.