Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

jsem moc rád, že se svět alespoň na našem gymnáziu vrátil zpět do téměř normálního stavu: už zase slýchám na školních chodbách zvučný hlas kolegy Seana Reardona, vídám studenty spěchající po zvonění do třídy, při obědě sdílím s ostatními učiteli zábavné příhody z hodin a pochopitelně občas také řeším různé problémy a zapeklitosti, aktuálně například rozdělení studentů do nových prim.  

K aktuálním informacím patří ještě mírná změna v testování. Nově se v pondělí ráno nemusí testovat studenti, kteří prodělali covid v uplynulých 180 dnech (namísto 90, jak platilo dosud).

Připojuji ještě jednu důležitou informaci, jež se týká především rodičů a zákonných zástupců. Studenti od nás dostali (nebo v pondělí na třídnické hodině dostanou) smlouvy o studiu v příštím školním roce. Prosím tedy rodiče a zákonné zástupce o přečtení a podepsání těchto smluv. Jeden podepsaný výtisk prosím pošlete zpět po svém dítěti, či přineste na sekretariát školy. Děkuji.   

Nyní zpět k uplynulému týdnu ve školních lavicích. Maturanti za sebou mají státní část maturity a dnes si společně se svými mladšími spolužáky užili poslední zvonění. Protože tato tradiční akce zanechala ve všech opět silné zážitky, napíšu Vám o ní více až za týden, kdy budu oktavánským radovánkám věnovat více prostoru. Kolejní studenti se mohli s maturanty rozloučit včera večer při grilování. Již minulý týden jsem psal, že v pátek 4. června u nás proběhne maturitní slavnost, její kapacita bude bohužel omezena, takže nebudeme moci pozvat všechny, které bychom chtěli, ale nejzajímavější fotografie a videa z této události s Vámi budeme určitě sdílet.   

Kvůli maturantům však nechci zapomenout na ostatní zajímavé věci, jež se u nás dějí. Nejprve bych rád pogratuloval Veronice Steklé za umístění na šesté příčce krajského kola chemické olympiády. Slova uznání si zaslouží také naši španělštináři za on-line spolupráci s partnerskou školou v Alicante. Vzájemná komunikace vyústila ve vytvoření těchto webových stránek. Neobvyklé bylo mé setkání se septimány; ti v rámci hodiny biologie vyrazili k místnímu mokřadu, odkud se vraceli s kyblíčkem natěženého bahna. Prý ho nutně potřebují zkoumat... Podobných hodin u nás probíhá celá řada, ale číst o nich není rozhodně tak zajímavé, jako je prožívat. Zajímavým a nezapomenutelným zážitkem bude pro naše septimány a oktavány týdenní výlet do Rumunska, naše expedice do Banátu totiž dostala díky zlepšující se epidemiologické situaci zelenou!

Rád bych se ještě zastavil u faktu, že každodenní provoz školy s sebou nese také běžné problémy, nebo chcete-li - moderním jazykem řečeno - výzvy. Přijde mi naprosto přirozené, a dokonce zdravé, že je řešíme i na naší škole. Někde jsem četl, že problémy neřeší jen ten, kdo je mrtvý, a s tím souhlasím. Přestože u nás naprosto převažují situace příjemné a radostné, bylo by hloupé předstírat, že jiné neexistují. Nejlepším důkazem jsou naše pravidelné čtvrtletní Alarm meetingy, probíhající právě v těchto dnech. Psal jsem o nich již dříve, ale nemohu je opět nezmínit. Odhodlání našich učitelů bavit se společně s odborníky z poradenského centra o problémech, které se u jednotlivých studentů objevují, i snaha tyto nesnáze efektivně řešit a napříště jim předcházet zaslouží obdiv.

Jedněmi z nejvíce uspokojujících momentů naší práce jsou ty, kdy jsme hrdí na naše studenty. Proto mně v tomto týdnu udělal největší radost dnešní e-mail jedné z našich oktavánek. Myslím, že přiložený pdf soubor nepotřebuje další komentář.

Z Babic Vám přeji pohodový víkend.