Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes nemohu začít jinak než zmínkou o našich maturantech. Nebudu však psát o jejich akademických slastech a strastech, ale o tom, že právě díky nim mám pocit, že svět je už zase normální.

Minulý pátek jsem s napětím očekával, jak bude po loňské pauze vypadat poslední zvonění. Většina z nás tuto událost zažila doslova na vlastní kůži, a upřímně ne vždy s k ní pojí jen příjemné vzpomínky. Být pomalovaný, navoněný, mokrý a ještě za to platit není nic, po čem dívky a chlapci touží. Naši oktaváni však opět dokázali, že jsme trochu jiná škola. Všechno měli do detailu promyšlené a připravené; své mladší kolejní spolužáky vytáhli z postelí na ranní rozcvičku, poté proti sobě celé třídy soupeřily na sedmi různých stanovištích se zábavnými aktivitami, kde získávaly body, které na konec při dražbě směňovaly za učitelská privilegia. Gymnazisté tak mohli získat například učitelem upečený domácí chléb, možnost neplavat v jedné hodině tělesné výchovy nebo odpuštění domácího úkolu. Sladkou tečkou pak byla zvláštní pozornost - zmrzlina po obědě pro každého. Milí oktaváni, moc děkujeme, určitě na Vás budeme vzpomínat v dobrém a zajisté Vám budeme držet palce celý příští týden u Vašich ústních maturit. Ještě předtím nás čeká dnešní maturitní zahradní slavnost. Bude to sláva se vším všudy; na programu je učitelské předtančení, studentské překvapení, tombola, stánek s kávou i limonádami, projevy, slavnostní přípitek, večerem budou provázet charismatičtí moderátoři… Zkrátka zjednodušený ples pod širým nebem. Své dojmy z této akce určitě shrnu za týden.

A co čeká ostatní studenty? Závěrečné dva týdny plné učení a odlehčený poslední týden, který budou trávit převážně se svými třídními na školních výletech. Do závěrečného týdne se nám vejde i tradiční akce Run and Help, letos bude kvůli covidu trochu posunutá, ale určitě ne zapomenutá. Tentokrát budeme svými příspěvky za společný pohyb pomáhat sedmiletému Ondrovi v jeho boji s nelehkým osudem (více zde).

Z událostí uplynulého týdne bych vybral poslední školskou radu; projednali jsme na ní i díky Vašim podnětům opět celou řadu zajímavých věcí. Já osobně si z ní odnáším spoustu inspirace a také zjištění, že mé léto nebude určeno pouze odpočinku, ale také důkladné přípravě na následující školní rok. K mé velké radosti se v něm setkám prakticky se všemi svými kolegy, změny v učitelském sboru jsou pro příští školní rok naprosto minimální.

Když už zmiňuji dění v tomto týdnu, nemohu zapomenout na dobrodružství, které zažili terciáni a kvartáni na trojském kanále. Jak moc byli studenti nadšení, jistě poznáte z přiložených fotografií.

Pozorní čtenáři našich webových stránek si jistě všimli nového vydání OG Chronicle (dostupný zde). Je těžké doporučit jen jeden článek, zajímavé jsou opět všechny. Mě asi nejvíce zaujal článek týkající se vlivu pandemie na lidské vztahy, jsem si ale jistý, že si svého favorita naleznete sami.

Na závěr dnešních informací bych se s Vámi rád podělil o e-mail, který mě vskutku pobavil. Teresa Krijger, má kolegyně z přírodních věd, v něm ostatním učitelům nabízela čerstvá srdce jakožto potravu pro psy. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že volat policii není skutečně třeba; jednalo se pouze o pozůstatek nakoupených zvířecích srdíček, která posloužila našim studentům jako materiál při praktickém studiu v hodinách biologie.