Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

další týden plný událostí je za námi, tentokrát mu dominovaly zkoušky dospělosti. Hned v pondělí se oktaváni dozvěděli, jak dopadly jejich maturitní didaktické testy z češtiny a angličtiny. Bez ohledu na distanční výuku byly výsledky v angličtině vynikající, v češtině výborné, zkrátka jako obvykle. Vzápětí se naši nejstarší studenti vrhli na ústní část maturity. S potěšením mohu oznámit, že ji všichni maturanti zvládli; mnozí z nich bezchybně, někteří s několika zaváháními. Celková známka je pro někoho pravděpodobně důležitá a maturovat v součtu za čtyři zajisté potěší (mně se to třeba nepodařilo), ale rozhodně stojí za to vnímat maturitu spíše jako rituál zakončující určitou životní etapu i jako první z mnoha příležitostí, jak především sami sobě ukázat, nakolik jsme připravení zvládat náročné a stresující situace. Gratuluji všem studentům, jimž se to podařilo, a rád bych povzbudil všechny ostatní, kterým to nevyšlo tak, jak by chtěli.

Minulý pátek měli někteří z Vás možnost zavítat k nám do areálu na maturitní zahradní slavnost. Všichni hosté, s nimiž jsem mluvil, byli z letní události doslova nadšení. Jsem přesvědčen, že právě takovéto akce dělají z Open Gate to, čím je, tedy víc než školu. Oktaváni svou energií a hravostí nakazili všechny přítomné; učitelé šli odvážně s kůží na trh a za své skorotaneční vystoupení sklidili bouřlivý potlesk; mladší studenti pomáhali s ozvučením slavnosti i s dalšími organizačními věcmi. Zkrátka, kdo přišel, byl svědkem téměř dokonalého souznění a zažil fantastické odpoledne a večer. Brzy se můžete těšit na mnoho fotografií, a dokonce i videa, zatím atmosféru slavnosti ilustrují dvě fotografie v příloze.

Ve škole samozřejmě zažívají zajímavé a důležité věci i ostatní studenti. Sextánům a septimánům představil Ondřej Bílý semináře, během nichž se budou připravovat na studium přírodovědných oborů v Česku. Studenti budou moci tyto semináře od příštího roku využít jako doplněk svého IB studia. Konec školního roku bývá tradičně náročný. V celé řadě předmětů mají studenti klasifikaci již uzavřenou, zbylé předměty se uzavřou v následujícím týdnu, aby si v posledním červnovém týdnu mohly všechny třídy naplno užít třídní výlety. Jejich plánování je v plném proudu, a jestliže Vám třídní učitelé informace ještě neposlali, můžete je čekat začátkem následujícího týdne. Plány by měly pokrýt pondělí až středu, ve čtvrtek se sejdeme všichni zpět ve škole, hlavní náplní pro tento den bude Run and Help, více informací obdržíte též příští týden. Se studenty se rozloučíme v pátek 25. června na tradičním závěrečném assembly, které bude končit kolem poledne.

Určitě doporučuji sledovat příští týden počínání našich septimánů a oktavánů v rumunském Banátu, aktuální dění budeme sdílet na této FB stránce. Předpověď počasí není úplně ideální, ale na to jsou naši studenti zvyklí.

Mým nejsilnějším zážitkem tohoto týdne byla určitě maturita, ale o ní jsme už napsal dost, takže bych rád zmínil včerejší setkání koordinátorů Ceny vévody z Edinburghu, jež se konalo pod záštitou Senátu ČR ve Valdštejnské zahradě v Praze. Myslel jsem při něm na naše studenty, kteří i v náročných podmínkách lockdownu stále plnili své sportovní, dovednostní i dobrovolnické aktivity. Již se velmi těším na zářijové expedice, protože ty jsou vždy zárukou jedinečného dobrodružství.

Přeji Vám příjemný víkend.