Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

poslední páteční dopis školního roku 2020-2021 je tu.

Uplynulý týden byl plný událostí, které na konci netradičního školního roku vyznívají až obyčejně, ale věřte mi, že opak je pravdou. Velvary, Mšeno, Ondřejov, Sázava, Pošembeří, Mělník, Křivoklátsko, Ostrov, Paseky nad Jizerou - na všech těchto místech (a ještě na několika dalších) jste mohli potkat naše studenty na třídních výletech. V pondělí jsme se doslova zapotili při koordinaci odjezdu z Open Gate s provedením antigenních testů, nicméně vše se nakonec podařilo a na výlety – ať ty vícedenní, nebo jen jednodenní – se odjelo. O tom, jak probíhaly, víte určitě více než já, ale podle všech ohlasů si studenti společné chvíle náramně užili. Já jsem si z Babic odskočil pouze na jednodenní sjíždění Sázavy s kvartou B a byl to velmi milý zážitek. Moc rád bych poděkoval všem třídním i doprovázejícím učitelům a vychovatelům za zorganizování všech výletů, jak jistě všichni tušíme, v dnešní době to nebyl úplně snadný úkol.  

Čtvrtečnímu dopoledni vévodil již sedmý ročník Run and Help. Počasí nám přálo a my jsme se mohli vydat na tři různě dlouhé trasy. Stejně jako v minulých ročnících se do akce zapojili také naši koníci, kteří celý běh/pochod absolvovali s námi. Kasička v hale se utěšeně plní finančními příspěvky od studentů, učitelů i vychovatelů a dalších kolemjdoucích. Finanční příspěvek je možné poslat též online rovnou na Konto Bariéry, přidejte poznámku Run and Help. Pokud přispějete online, budeme rádi, když dáte vědět Kristýně Procházkové (prochazkova@openagte.cz), abychom Váš příspěvek mohli přičíst k celkově vybrané částce. Největší radost z ní pochopitelně bude mít jedenáctiletý Ondra, kterému společně přispíváme na bionickou protézu.

Odpoledne bylo zpestřené předáváním maturitního vysvědčení našim oktavánům. Během slavnostního assembly jsme se s nimi definitivně rozloučili.

Dnes jsme se při závěrečném celoškolním setkání rozloučili i se všemi ostatními třídami. Bylo to v letošním školním roce teprve druhé takové assembly, to první se konalo na začátku září… Před rokem jsme si všichni mysleli, že atypický školní rok už máme za sebou, ten letošní nám však ukázal, co nestandardní výuka skutečně znamená. Rotační výuka nebo celkový lockdown pochopitelně přinesly spoustu nových zkušeností i problémů. Na druhou stranu přinesly i mnoho nových poznatků a metod, které jsme během tohoto roku začali používat. Nemá cenu si stěžovat na nepřízeň osudu, v českých dějinách bychom našli nejedno období, kdy lidem okolnosti zkomplikovaly život daleko více, než nám ho v současné době komplikuje covid. Důkazem toho je bohužel i včerejší přírodní katastrofa, která zasáhla jižní Moravu. A my ani při radosti z nadcházejících volných dní nezavíráme před těmito událostmi oči, jelikož se, byť vzdáleně, týkají každého z nás, a na Open Gate je nám pomoc a solidarita vlastní.

Co se týká vzdělávání, v letošním školním roce jsme našli cestu, jak efektivně pokračovat ve výuce, jež musí probíhat online, nicméně například  zážitky, které si děti odnesly ze školních výletů, se distančně nahradit nedají. Akademické znalosti můžeme s použitím efektivních metod předat i na dálku, pro rozvoj osobnostních předpokladů je však distanční výuka spíše nevhodná. Pevně věřím, že v příštím školním roce se k ní budeme vracet jen minimálně; v případě, že to však bude nezbytné, budeme na tuto variantu opět připraveni.

Můj nejsilnější zážitek se tentokrát bude týkat předchozího týdne a vejde se do jediného slova - Banát, i když… možná sem patří ještě jedno slovo – tanec.

Za všechny zaměstnance Open Gate Vám přeji příjemné letní měsíce.