Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

je tomu přesně 63 dní od mého posledního dopisu a já věřím, že jste je strávili příjemně jako já.  Ti z Vás, kteří sledují náš Facebook, se stejně jako já během letních prázdnin dověděli leccos zajímavého o lidech v Open Gate

Musím přiznat, že přestože se naivita spojuje převážně s mládím, já se jí nevyvaroval ani ve věku spíše pokročilém; před více než rokem jsem se totiž naivně domníval, že covid je už víceméně minulostí, on však bohužel bude ovlivňovat i nadcházející školní rok. K celé řadě organizačních pokynů, které jste obdrželi od paní Schramlové, bych rád doplnil i aktuální opatření, jež jsme nuceni kvůli covidu přijmout. V zásadě jsou velmi podobná těm, kterými jsme se na konci minulého školního roku loučili. Z těch nejdůležitějších je to ochrana dýchacích cest ve společných prostorách školy a zvýšená hygienická opatření: mytí rukou, častější úklid, větrání tříd atd. Jak pravděpodobně víte z masmédií, čekají nás na začátku školního roku hned tři kola testování studentů, a to ve středu 1. září, v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. V Open Gate ho budeme realizovat v souladu s doporučeními MŠMT formou antigenních testů, které již máme vyzkoušené. Z povinnosti nechat se otestovat jsou studenti vyňati, pokud mají 14 dní po plně ukončeném očkování nebo méně než 180 dní po prodělání covidu (od prvního pozitivního testu), a studenti, kteří doloží negativní test (ne starší 72 hodin od stanovených termínů) provedený v odběrovém místě. Týká-li se Vašeho dítěte jakýkoliv z uvedených případů, dejte to prosím vědět e-mailem sekretářce gymnázia, paní Schramlové, nejpozději do pondělí 30. srpna. Ke svému e-mailu nezapomeňte přiložit potvrzující doklad, jedná se totiž o podmínku MŠMT. Jakkoliv je tato úvodní procedura nemilá, věříme, že nám umožní uskutečnit bezproblémovou a zároveň bezpečnou výuku.

Byl bych však nerad, aby můj první pozdrav vyvolal dojem, že covid je naším hlavním tématem. Naopak, my všichni v Open Gate se velmi těšíme na prezenční výuku. Uplynulé dva roky nás naučily, že to není úplně samozřejmé, o to větší energii s kolegy vkládáme do přípravy školního roku 2021/22 a s chutí se celý týden setkáváme nad různými plány, aktivitami a cíli. Jak jsme Vám již psali, letos dochází k minimální obměně pedagogického sboru, studenti se tak mohou těšit prakticky na všechny své oblíbené tváře. Ke změně dochází na pozici učitele španělského jazyka, kde pana Salazara nahradí Erika Blanco, nově se studenti setkají s Mikem Gallagherem, učitelem IB Economics a Business and Management, a naší další posilou je Ondřej Bílý, učitel biologie, chemie a také nový zástupce ředitele pro gymnázium pro věci pedagogické, který se Vám již představil na konci minulého školního roku.

O tom, co vše mi udělalo přes prázdniny radost, bych mohl napsat několik stránek, nicméně se budu držet událostí nedávných dní; mimořádně příjemné bylo setkání s desítkami našich absolventů, jež proběhlo v areálu Open Gate minulý víkend. Rád bych proto na závěr poděkoval všem účastníkům i organizátorům této jedinečné akce.

Přeji Vám krásný závěr prázdnin.