Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

přestože mám pocit, že od konce prázdnin uběhla pouhá chvilka, ve skutečnosti se Vám ozývám již z konce sedmého vyučovacího týdne. Připomínám, že příští týden bude normální výuka, nicméně v týdnu od 25. 10. jsme se rozhodli využít dva dny ředitelského volna, spojit je s podzimními prázdninami a dopřát studentům i nám pedagogům souvislejší čas pro krátké vydechnutí.

Jak jsem zmiňoval minulý pátek, tento týden začal opakováním voleb do studentské rady. Z něj vyšla vítězně dvojice Martin Čapek a Viktorie Babická. Gratuluji jim oběma ke zvolení do jejího čela. Zástupci tříd do studentské rady byli zvoleni již na konci září, zbývá ještě volba předsedů jednotlivých výborů, kterých máme pět - školní výbor, jídelní výbor, kolejní výbor, volnočasový výbor, IT výbor - a studentská rada bude kompletní. Nové vedení studentské rady neztrácelo čas, tento týden proběhlo naše první setkání a já se těším na vzájemnou spolupráci.

Co se týká mimoškolních událostí, byl nejvytíženějším dnem jednoznačně čtvrtek. Studenti si mohli vybrat, zda chtějí odpoledne zajít do knihovny na autorské čtení dvou našich učitelů, Pavly Trnkové a Petra Šrůty, nebo si chvíli počkají a připojí se na první Science Café, jehož tématem byla problematika cukrovky, o které poutavě vyprávěl RNDr. Jiří Jiráček, Ph.D, CSc. Sportovně založení nadšenci se večer mohli zapojit do FLOGu a naplnit tak římský ideál kalokagathie. Pět našich sextánů odjelo ten samý den do Prahy, kde se setkali se svými dánskými vrstevníky z kodaňské školy. Ta se na nás obrátila v rámci naší rozvíjející se spolupráce, kterou bychom chtěli i nadále prohlubovat.

Zítra čeká dvanáct našich pedagogů celodenní školení záchranářského minima pro pracovníky v bazénu. Upřímně, většina z nich si asi dokáže představit i příjemněji strávenou podzimní sobotu; nicméně zajištění bezpečnosti při používání bazénu je pro nás prioritou a jsme vděční, že si toho jsou též vědomi naši zaměstnanci a školení absolvují. V neděli se možná s někým z Vás potkám osobně v OG divadle při první Kavárně pro rodiče, věnované kariérnímu poradenství. Prozatím máme více než tři desítky registrovaných rodičů, zhruba třetina přijde do divadla, další dvě třetiny budou sledovat náš on-line stream. V případě zájmu se během dneška můžete ještě doregistrovat zde.

Rychlé nahlédnutí do školního kalendáře mi ukazuje, že v pondělí budou kvartáni osobními svědky nevraživosti Monteků a Kapuletů v Divadle na Vinohradech; ve středu čeká kvintány celodenní školení první pomoci, vedené sehranou dvojicí pražských záchranářů ve složení Sehr&Pán. Kromě nesporné odbornosti zaujmou prý rovněž svým charismatem a mladistvým zjevem, tedy alespoň taková zpětná vazba se ke mně dostala od poslední proškolené skupiny. Kvartáni a kvintáni budou vůbec mít týden plný událostí. Ti, kteří studují španělštinu, si ještě pojedou vyzkoušet své jazykové znalosti na Fiestu Flamencu – akci, kterou pro nás připravuje pražský Instituto Cervantes.

I můj závěr bude tentokrát trochu školní. Velmi jsem si užil minulý víkend, kdy jsem byl se dvěma bronzovými DofE expedicemi, složenými z dvanácti studentů, na Třeboňsku. Ani letošní první přízemní mrazíky je ve stanech nezaskočily. Nemohu si pomoct, ale vždy, když vidím naše studenty, jak si samostatně naplánují a uskuteční dvoudenní expedici se spaním v přírodě, pomyslím si, že to s tou mladou generací nebude až tak zlé.

Přej Vám příjemný víkend.