Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci Open Gate,

po týdnu jsem tu opět se souhrnem aktuálních informací z gymnázia. Jak jistě víte, na příští pondělí a úterý je vyhlášeno ředitelské volno, díky kterému se se studenty sejdeme ode dneška za 9 dní.

V současné době to bohužel vypadá, že se situace okolo covidu-19 začíná mírně zhoršovat, proto je asi vhodné zmínit několik procesních záležitostí. V případě, že bude třída poslána Krajskou hygienickou stanicí do karantény, bude celá třída vzdělávána v distančním módu tak, jak ho známe z jara loňského roku. Karanténa se nebude týkat studentů očkovaných nebo těch, kteří prodělali covid v uplynulých 180 dnech. Ti se mohou výuky stále účastnit prezenčně. Se zhoršující se situací přibývá také případů, kdy kvůli rizikovému kontaktu mimo školu končí v karanténě jednotliví studenti. V takovém případě by se měl student obrátit na své vyučující, s nimiž se dohodne na nejvhodnějším způsobu, jak ve vzdělávání pokračovat. Jednou z alternativ, po níž mohou učitelé sáhnout, je streamování hodin, nicméně je to pouze jedna z možností a nemusí to být vždy metoda nejefektivnější. Doufáme však, že se restrikce příliš nezpřísní a budeme moci dále chodit nejen do školy, ale i na mimoškolní akce, za sportem i za kulturou, jelikož aktivit máme naplánováno mnoho.  

Od koronaviru rychle zpět do školy, kde se stále děje řada zajímavých událostí. Například studentská rada aktuálně připravuje den ve znamení Halloweenu, těšit se na něj můžeme ve čtvrtek 4. listopadu. Kolega Bílý je ode dneška do pondělí se studenty v rámci BiXu na přechodu Českého lesa, ve kterém se v minulém týdnu odehrál dramatický incident se šťastným koncem v podobě úspěšné záchrany ztraceného dítěte. Oblast Českého lesa se tak vrátila do normálního režimu a naše skupina ho bude mít převážně sama pro sebe. Velká skupina našich debatérů dnes vyrazí na svůj první letošní debatní turnaj, a to do Opavy, což znamená - jak mi mé chabé zeměpisné znalosti napovídají – že obě studentské skupiny od sebe budou téměř tak daleko, jak jen to je na území České republiky možné. 

S velkým ohlasem se setkala naše nedělní Kavárna pro rodiče o kariérním poradenství, nakonec jsme měli cca 20 účastníků v divadle a zhruba stejně v on-line vysílání. Prezentace Kristýny Procházkové a Jenny Lees se společně s následnými otázkami a diskuzí protáhla na více než dvě hodiny. Děkuji všem účastníkům této milé události, stejně jako jejím organizátorům.

V kalendáři je pochopitelně potřeba dívat se o týden dále než obvykle. Vidím v něm třeba zájezd sextánů do Berlína, kde stráví čtyři dny intenzivním procvičováním němčiny v reálných situacích při rozvíjení kontaktů s naší partnerskou školou. V pátek 5. listopadu budeme hostit účastníky Středočeského kola Logické olympiády, jejímž jsme generálním partnerem. K naší radosti už nyní víme, že se do tohoto kola kvalifikovali i někteří z našich studentů, celkový přehled ale přineseme až po ukončení kvalifikačních kol. Z našich webových stránek se můžete také dozvědět o letošním prvním Dnu otevřených dveří, který se uskuteční ve čtvrtek 11. 11. Ten není prvotně určen zákonným zástupcům současných studentů, nicméně se o něm můžete zmínit komukoliv ze svého okolí.

Vzhledem k tomu, že poslední víkendy jsem měl spíše hektické, nesmírně se těším na dvoudenní nicnedělání, jež jsem si na tento víkend naplánoval. Nevím, jestli si i Vy můžete dovolit takový luxus a jestli o něj vůbec stojíte, ale mně jeden klidný víkend určitě přijde vhod.