Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes nemohu začít jinak než vrácením se v čase přesně o týden. Psal jsem totiž, že u nás hostíme krajské kolo Logické olympiády, kam postoupil úctyhodný počet našich studentů, jimž přejeme hodně úspěchů. Přání se skutečně stalo otcem myšlenky a účast ve finálovém celorepublikovém kole pro 65 nejúspěšnějších studentů v každé kategorii si vybojovala hned trojice studentů z OG. Upřímné gratulace směřují k Elen Prokešové, Christianu Štumpfovi a Vilému Rožkovi.

Všudypřítomný covid si nevybírá a částečně zasáhl i naše gymnázium, studenti primy B jsou od čtvrtka v karanténě, výuka však běží dál. Já jsem s nimi měl již dvě hodiny matematiky a všichni primáni si zaslouží absolutorium za to, jak rychle se na on-line výuku přeorientovali. Ta jim však naštěstí skončí již v pondělí a v úterý je přivítáme zpět ve škole. Příští týden nás opět čeká celoškolní testování, jak to bude v dalších týdnech, je dost nejasné. Postoj ministerstva zdravotnictví se prozatím dá shrnout do jednoduchého ano, ano, ne, ne. Příští týden snad padne ohledně dalšího testování finální rozhodnutí.

Toto pondělí jsme měli na celoškolním assembly několik hostů. Byla mezi nimi například zástupkyně Konta Bariéry, paní Irena Jirků, nebo jedenáctiletý Ondra. Důvod byl jednoduchý: společnou diskuzí jsme uzavřeli minulý ročník akce Run and Help, která Ondřejovi přinesla novou bionickou protézu. Díky za ní směřuje především Vám všem; komunita Open Gate vybrala dohromady více než 100 000 Kč. Vaší pomoci si vážíme nejen my, ale především Ondra a jeho rodina.

Z uplynulého týdne určitě stojí ještě za zmínku čtvrteční Den otevřených dveří. Do školy se přišlo podívat více než 140 návštěvníků a poděkování si zaslouží dvě desítky ambasadorů z řad studentů, kteří hosty po malých skupinkách provázeli areálem. Jejich prezentování bylo nejlepším doporučením, které si může naše škola přát. Děkuji také všem svým kolegům, kteří se na DOD podíleli a přispěli k ucelenému obrazu naší školy.  

Jak jsem psal minulý týden, včera a dnes Open Gate postupně opustily dvě skupinky studentů, část z nich se vydala do Karlsruhe, část odletěla do Benátek. Všem přejeme šťastnou cestu a bezpečný návrat.

Nadcházející týden nám státní svátek rozdělí na dvě části, které orámují dva dny třídních schůzek. Připomínám, že termín setkání s jednotlivými pedagogy si můžete stále zarezervovat, informace jsme posílali ve středu v samostatném e-mailu. Pro kolejní studenty je stejně jako o minulém státním svátku připraven program na koleji, nemusí se tedy v průběhu týdne vracet domů. O víkendu pak odvážlivce čeká přechod Brd, čímž se opět připomíná Biologie v praxi (BIX). 

Po otevření přílohy si můžete odpočinout při četbě druhého čísla školního časopisu Student. Těm z Vás, kteří se zajímají o dění ve školské radě, jsme zpřístupnili zápis z jejího zářijového setkání (najdete ho zde). Ve zveřejňování zápisů budeme pochopitelně pokračovat.

Jak již z mých předchozích zpráv víte, radost mi dlouhodobě přináší různé momenty z Ceny vévody z Edinburghu. V tomto týdnu jsem se díval do databáze zapojených studentů pro letošní školní rok. Celkově jich máme v současné době 68, mezi nimi i více než dvacet kvintánů. Je skvělé, že jsou studenti stále ochotni zapojovat se i do dobrovolných aktivit a dělat věci navíc. Odměnou jim jistě bude celá řada nezapomenutelných zážitků.

Přeji Vám pěkný podzimní víkend.