Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i dvoutýdenní prázdniny, které si naši studenti i pedagogové po náročném podzimu zcela jistě zaslouží. Vzhledem k tomu, že jsme se již v létě rozhodli využít dny ředitelského volna právě na dny předvánoční, není třeba sledovat, zda se MŠMT nakonec rozhodne vánoční prázdniny prodloužit, či ne; v organizaci našeho školního roku jsou již dávno pevně zakotveny.

Současná doba příliš nepřeje shromažďování, a proto jsme bohužel nuceni zrušit Christmas Revue. Jelikož se ale studenti od září na tradiční besídku pečlivě připravovali, nechceme, aby jejich úsilí a práce naší kolegyně Aleny Marečkové a dalších vedoucích našich hudebních kroužků přišly vniveč. Můžete se tak před Vánoci těšit na malé překvapení. Aktuální situace nás také přinutila změnit formát vánoční večeře, společné stolování a radování se ve slavnostně vyzdobené jídelně bohužel nepřichází v úvahu. Náhradou tedy může být „pouze“ večeře jednotlivých tříd v o trochu méně slavnostně vyzdobených učebnách, a to ve středu 15. 12. a čtvrtek 16. 12. V současné době studenti se svými třídními rozhodují o tom, zda je pro ně tato nabídka dostatečně lákavá a zda ji využijí.

Od nepříliš vzdálené budoucnosti zpět k aktuální současnosti. Přelom podzimu a zimy je mimo jiné časem intenzivního akademického soutěžení. Nejaktivnější jsou organizátoři matematicky orientovaných akcí. MASO, BRLOH, BOBŘÍK nebo NÁBOJ jsou soutěže zaměřené na fyziku, informatiku nebo zmíněnou matematiku, které probíhaly v uplynulých dvou týdnech také u nás, navíc velmi úspěšně, posuďte sami: v MAtematické SOutěži skončil náš nejlepší tým v konkurenci 615 týmů na 20. místě, v Náboji obsadili zástupci OG mezi 915 zúčastněnými týmy ze tří zemí 58. místo a v Brněnské Logické Hře 79. místo z 536 týmů. V jediné individuální soutěži – Bobříku informatiky - dosáhla hned pětice našich studentů z tercie a kvarty maximálního bodového výsledku, a Matěj Marek ve starší kategorii dokonce postoupil do celostátního finále. Všem účastníkům gratulujeme.

Technicky zaměřené osoby určitě potěšila zpráva Ondřeje Bílého o dalším hostovi Science Café. Již toto úterý jím bude RNDr. Richard Polifka, Ph.D., který patří mezi přední světové odborníky na částicovou fyziku, o čemž také svědčí jeho dlouhodobé působení ve švýcarském CERNu.

Svět však pochopitelně nepatří pouze matematice a fyzice, v naší škole se dějí zajímavé věci i v jiných oblastech. V úterý zorganizovalo oddělení Modern Languages pro sekundány projekt s názvem Vamos lernen les langues, jehož důvtip zřejmě oceníte i bez použití překladače, na rozdíl ode mě. Zde najdete nejnovější číslo školního časopisu STUDENT; věřím, že závěrečná povídka Vás zaujme stejně jako mě. Poradenské centrum připravilo pro kvartány prevenci kouření se zaměřením na marihuanu a pro všechny ročníky prevenci sextingu, kybergroomingu a kyberšikany. Kariérní poradkyně představily septimám české univerzity a jejich programy, s oktávami se soustředily na psaní motivačních dopisů a životopisů pro přihlášky na univerzity. Zajímavé věci se dějí i v jiných odděleních, rychle se však blížím k limitu 500 slov, který se snažím s ohledem na Vaši časovou vytíženost nepřekračovat, a proto si je nechám do některého z nadcházejících souhrnů.

Na závěr se s Vámi podělím o radost spojenou s mojí osobní premiérou. Ještě nikdy jsem nenavštívil večer autorského čtení prokládaný hudebními výstupy, zítra budu na takové akci poprvé. Událost to bude pro mě o to milejší, poněvadž se bude týkat mé kolegyně Pavly Trnkové, a já se velmi těším, že i díky ní se budu moci na chvíli oprostit od komplikací spojených s každodenní covidovou realitou.

Přeji i Vám hezký víkend plný příjemných zážitků.