Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia, 

jelikož v Open Gate pracuji už poměrně dlouho, zažívám zde občas déjà vu. Tak třeba včerejší ranní jízda do školy mě vrátila v čase o 10 měsíců, kdy jsem začátkem února psal o tom, že jsem zažil svůj řidičsky nejnáročnější týden. Tentokrát to sice nebyl týden, ale včerejší cesta autem mi úplně stačila. Problémy jsem měl nejen já, ale i školní autobus; naštěstí se všichni studenti a učitelé dostali do školy v pořádku.

Jak je z přiložených fotografií zřejmé, škola se pomalu noří do vánoční atmosféry. Tu také umocnila pondělní krátká návštěva Mikuláše, čerta a anděla. Vánočně je laděná i další akce studentské rady - Tajný Ježíšek. Pravidla jsou jednoduchá: každý, kdo se přihlásil, dostal náhodně přiděleného studenta, či pedagoga, jehož anonymně obdaruje. Pochopitelně se očekávají dárky drobné, takové, které především pobaví. Dárky se budou rozdávat hlavně příští středu a čtvrtek v průběhu vánočních večeří. Večeře letos proběhnou pouze ve třídních kolektivech a o jejich přesné organizaci Vás budou informovat jednotliví třídní učitelé. Věřím, že nás všechny čeká příjemný zážitek. Doba sice není jednoduchá, ale u nás v OG se stále snažíme nabízet studentům zážitky, které jsou jedinečné. Mezi ně patří i Christmas Revue, o které jsem letmo psal před týdnem a jejíž speciální příprava právě vrcholí. Vzhledem k tomu, že jsem ji avizoval jako překvapení, budete si muset na jeho odhalení ještě týden počkat. Studenti tercií si musí také počkat, a to na úterní projekt oddělení cizích jazyků, kdy budou představovat vánoční tradice v různých částech světa. Naopak vánočních dílen se kolejní studenti dočkali už včera. Halu kolejí tak zaplnily šťastné obličeje a rozličné vánoční vůně a barvy.

Předvánoční čas není pro naše studenty pouze časem idylickým, blížící se konec prvního pololetí s sebou totiž přináší i celou řadu testů a jiných hodnocených výstupů. Určitě se však shodneme, že i to je neoddělitelnou částí školního života. Přesto si studenti našli chvilku i na akademické záležitosti nad rámec svých hodin. OG Journalism klub vydal první letošní číslo časopisu OG Chronicle; najdete ho zde na našich webových stránkách. Osmnáct studentů z primy až kvarty se v úterý zúčastnilo okresního kola Pythagoriády. Výsledky ještě neznáme, ale věříme, že v něm budou úspěšní. Několik odvážlivců provázených panem Bílým vyrazilo na víkendovou přírodovědně laděnou expedici do údolí řeky Střely.

Kolegyně z našeho poradenského centra v týdnu zorganizovaly dva preventivní programy. Septimáni se bavili o zásadách psychohygieny na semináři s příznačným názvem Jak nevypustit duši, kde si dokonce vyzkoušeli praktická cvičení pro uvolnění stresu. Kvintáni měli již druhý workshop zabývající se sexuální výchovou. Ten z důvodu větší efektivity probíhal ve dvou oddělených skupinách – klučičí a holčičí.

V minulém týdnu mě potěšila celá řada věcí, ale naprosto upřímně mi největší radost asi dělá pohled do kalendáře. V něm se totiž píše, že do vánočních prázdnin zbývá už jen jeden týden. Jistě jste poznali, že svou práci v Open Gate dělám skutečně rád, na druhou stranu byl letošní podzim z mnoha důvodů extrémně náročný, tudíž se opravdu těším na krátký odpočinek.

Přeji Vám příjemný adventní víkend.