Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

je pro mě velkým potěšením, že Vás mohu v pátečním dopise opět pozdravit a také přivítat v roce 2022. Přeji nám všem, aby nový rok byl rokem především dobrých zpráv. Rozhodně začíná o poznání přívětivěji, než začínal rok 2021. Tehdy bylo oznámeno krátkodobé uzavření škol, které se nakonec protáhlo na téměř čtyři měsíce.

Pevně věřím, že se ničeho takového letos nedočkáme, na druhou stranu je zřejmé, že covid bude jisté komplikace přinášet neustále. Třeba včera jsem si připadal jako logistický důstojník: dva pozitivní záchyty antigenními testy měly za následek celou řadu akcí, které vyžadovaly rychlé konání. Začali jsme informováním studentů, rodičů a ministerských aplikací, pokračovali nastavováním režimových opatření týkajících se oddělení studentů, kteří byli za uplynulé dva dny s pozitivně testovanými spolužáky v kontaktu, a končili jsme zajišťováním testování na následující ráno. Prakticky to tedy znamenalo úpravu svačinových i obědových časů, vyhrazení speciální toalety, neustálé nošení respirátorů, vyčlenění dalších testů a času pro ranní testování… a mohl bych ještě dlouho pokračovat výčtem dalších činností. Naštěstí kromě pozitivně testovaných studentů mohou všichni ostatní zůstat ve škole. Celá operace proběhla díky pečlivé přípravě poměrně hladce. Otázkou pro nás zatím zůstává, jak se připravíme na plánované nové nařízení, které se chystá posílat do pětidenní karantény všechny rizikové kontakty bez ohledu na očkování či předchozí prodělání covidu. Do úterý, než nová nařízení začnou platit, nám však ještě několik dní zbývá, a tak určitě na nějaké rozumné řešení přijdeme.

Mě sice v současné době nejvíce zaměstnává covid, naštěstí studenti a mí kolegové se mohou věnovat záležitostem pro školu přirozenějším, třeba uzavírání klasifikace. Bezpochyby k tomu přistupují se stejným úsilím jako já ke čtení aktuálních hygienicko-epidemiologických manuálů. Jediným, ale dost významným rozdílem je to, že studenti znalosti nabyté během prvního školního půlroku a otestované pololetním testováním v budoucnu do určité míry využijí, zatímco poznatky, které získávám já, mají pouze jepičí život.

Byl bych ale velmi nerad, kdyby můj první e-mail v roce 2022 vyzněl negativně. Pevně věřím, že se situace bude od jara dále jen zlepšovat, ve škole se bude učit bez větších omezení a se studenty podnikneme různorodé expedice a výlety tak, jak jsme byli zvyklí. Proto mě těší, že jsem během uplynulého týdne s panem Kašparem domlouval červnový Banát, s paní Cabou květnové Španělsko, s panem Klauzem březnový lyžařský kurz v Alpách a s panem Tomáškem únorovou Osvětim. Ono úplně stačí podívat se na nejbližší dění do školního kalendáře: o víkendu proběhne další BIX expedice, tentokrát se pan Bílý vydává se studenty za netopýry (nikoliv však do Wuchanu, pojedou pouze do Ameriky a Srbska) a po pondělním testování odjíždí obě sekundy pod vedením pana Klauze na šumavskou Dobrou chatu. Jsem moc rád, že rok 2022 můžeme začít nejen kvalitní výukou, ale i zajímavými mimoškolními akcemi.

Přeji Vám ze celý tým Open Gate příjemný víkend.