Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes začnu velmi krátkou aktualizací pravidel testování a karantén platných od příštího týdne. Antigenními testy se otestujeme pouze v pondělí, což nebude mít na chod školy žádný vliv. V případě pozitivního záchytu se trasuje dva dny zpět, tudíž spolužáků pozitivně testovaného studenta se žádná opatření netýkají. V případě, že bude někdo ze školy pozitivně testován PCR testem v průběhu týdne, opět se trasuje dva dny zpět, ale v tomto případě již půjdou veškeré kontakty pozitivně testovaného od následujícího dne do karantény, bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, či ne. Z tohoto opatření měly tento týden školy výjimku, která jim pravděpodobně končí.

Od covidu rychle k optimističtějším věcem. Film Dobří holubi se vracejí je českou klasikou, a třebaže nezpracovává veselé téma, mám ho velmi rád. Tento týden jsme zažili návrat dobrých holubů i v Open Gate, avšak narozdíl od filmu se jednalo o velmi příjemné události. Nejprve nás navštívil loňský maturant Honza Hrebík, který si během svého krátkého pobytu v Česku našel čas zajít nejen k nám, ale také do studia Českého rozhlasu, kde v pořadu Host Radiožurnálu hovořil například o rozhodnutí studovat na univerzitě v Dublinu (odkaz zde). Vrátil se i jeden legendární holub, či spíše legendární kašpar, Michal Kašpar. Přijel septimánům představit školní výpravu do Banátu, kam tradičně pojede s námi. Jsem velmi rád, že ačkoliv ho srdce odtáhlo z Říčan za včelami na útulný statek u České Lípy, stále mu v něm zbylo dost místa i pro Open Gate.

Ve znamení návratu se nese také pobyt sekund na Dobré chatě na šumavském Zadově. Přestože pan Klauz nejprve podléhal negativním náladám, nakonec sněhové podmínky dovolily i tradiční celodenní výlet na Kvildu, jenž je s běžkařským kurzem neodmyslitelně spjat. Věřím, že za dva týdny si ho užijí také naši terciáni. Negativní na Šumavě tak zůstaly jen včerejší výsledky antigenních testů. Více fotografií i informací získáte na našich facebookových stránkách. Tam také naleznete zprávu o tom, že Dan Lessner, náš učitel informatiky, byl zařazen časopisem COMPUTERWORLD mezi Top IT osobnosti roku 2021. Proč se tak stalo, se můžete dočíst například zde.

Dnes s Vámi budu sdílet hned dvě potěšující záležitosti, obě se týkají našich studentů. Dočkali jsme se dalšího čísla školního časopisu STUDENT a je skvělé, že jeho vydavatelé neztrácejí odhodlání a pravidelně nás zásobují čerstvými výtisky. O druhém příjemném momentu jsem Vám už psal, ale musím ho zmínit znovu. Jde o vystoupení našich studentů v rámci virtuální Christmas Revue. Poděkování za vznik revue v této podobě patří nejen vystupujícím, ale i těm studentům, kteří se na natáčení a editování videí podíleli. Těší mě, že zde máme ochotné studenty, kteří nelitují svého času a rádi přispějí k vytvoření takovéhoto záznamu. Kdybyste vystoupení náhodou ještě neviděli, videa najdete zde, vřele je doporučuji.

Přeji Vám za tým Open Gate příjemný víkend.