Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

na úvod opět shrnu současný stav boje proti covidu tak, jak se propisuje do každodenní praxe, ale určitě se dočtete i o zajímavých aktivitách ze školního prostředí.

O tom, že pondělní pozitivní antigenní test chod školy neovlivní, jsem psal již minulý týden; co se však do provozu školy promítne, jsou oznámení o pozitivním PCR testu studentů v průběhu týdne. Základní pravidlo je poměrně jednoduché: trasuje se dva dny zpět od pozitivního testu a do pětidenní karantény jdou všechny rizikové kontakty, tj. spolužáci, se kterými měl nakažený společnou hodinu. Učitelé již od začátku týdne nosí respirátory, proto se na ně karanténa nevztahuje. Občas se stane, že nám je výsledek pozitivního PCR testu oznámen až ve večerních hodinách. Přestože se snažíme dělat pro školu maximum, jsme stále lidé s nároky na soukromý život, a nemůžeme garantovat, že budeme každý večer neustále k dispozici. Nečekejte proto prosím naši okamžitou reakci. Koneckonců by byla bezpředmětná, na krajské hygienické stanici totiž na naše zprávy už nikdo reagovat nebude. Pokud se rodiče nebo studenti dozví o pozitivním PCR testu až večer, je pravděpodobné, že s touto informací bude škola pracovat až druhý den ráno. Přesto se snažíme (a většinou se nám to i podaří) skrze třídní učitele informovat rodiče o nastalé situaci ještě tentýž večer. Prezenční výuku zajišťujeme za dodržování režimových opatření (nošení respirátorů) i následující den. V jeho brzkých dopoledních hodinách je třeba vygenerovat tabulku rizikových kontaktů, kterou sdílíme jak s KHS, tak se zákonnými zástupci. Ti jsou tímto o výskytu covidu ve třídě oficiálně informováni. Samotnou karanténu nařizuje KHS, nikoliv škola! My další den přecházíme na distanční či hybridní výuku v závislosti na tom, týká-li se karanténa celé třídy, nebo pouze její části.

Rychle ale k zajímavějším událostem. Přestože jsme v současné situaci velmi obezřetní, snažíme se výuku stále dělat co možná nejpestřejší. V pondělí u nás proběhlo školní kolo dějepisné olympiády. V úterý se kvartáni zúčastnili zajímavého workshopu v Židovském muzeu v Praze, po kterém následovala prohlídka synagog i Starého židovského hřbitova, a odpoledne ještě plnili literární úkoly na Starém Městě. Od včerejška se šest studentů z kvinty a sexty účastní pod vedením Seana Reardona konference Modal United Nations, jež se tentokrát koná na pražské Park Lane International School. Včera také proběhl v pořadí druhý Den otevřených dveří. Seznámit se se studiem na naší škole a se vším, co Open Gate nabízí, přišlo opět velké množství zájemců. Minulý týden se z běžkařského kurzu vrátili sekundáni a my jsem velmi rádi, že se nám podařilo zajistit náhradu běžkařského kurzu i pro terciány, kteří o něj minulý rok bohužel přišli. Příští týden tedy můžete v okolí Zadova opět potkat nadšené i méně nadšené běžkaře z OG.

S běžkařským kurzem na Šumavě je spojen i můj tradiční závěr. Opravdu se velice těším, že se po dvou letech zase vrátím na Dobrou chatu a budu kromě vyplňování tabulek pro KHS přemýšlet také o tom, jak trefit dobrou mázu na celodenní výlet.

Přeji Vám pohodový víkend.