Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnešní zprávu nemohu začít jinak – ohromná tragédie, kterou prožívají všichni na Ukrajině, se totiž osobně dotýká i nás všech. Máme historické zkušenosti s válkou a nevyprovokovanou agresí, a až příliš dobře tudíž rozumíme tomu, co se nyní děje. Každý z nás teď přemýšlí, jak a kde pomoci. Děkujeme Vám všem, kteří se podle svých možností do pomoci obyvatelům Ukrajiny zapojíte, ať už nyní na dálku, nebo později, až budou v České republice hledat bezpečí. Mějme prosím všichni na paměti vzájemný respekt ke každému jednotlivci a nenechme se strhnout principem kolektivní viny.

Tento týden v Open Gate nezačal tradičními třídnickými hodinami, ale celé gymnázium se sešlo na assembly ve sportovní hale. Setkání bylo věnováno našim školním uniformám, respektive lehce upraveným pravidlům pro jejich nošení. Pozměněná pravidla brzy zveřejníme na našich webových stránkách. Úpravami se snažíme reagovat na současné trendy v oblasti módy, principiálně se ale na nošení uniforem nic zásadního nemění.

Dnes bych rád věnoval větší pozornost dění na kolejích. Ty jsou nedílnou součástí naší školy a ustupující restrikce dovolují vychovatelům opět organizovat zajímavé akce. Před třemi týdny se po třech neúplných ročnících opět rozjela kolejní soutěž O pohár kolejního řádu. Turnaj v kulečníku, ping-pongu, šipkách a stolním fotbálku naplňuje dlouhé a šedivé zimní měsíce napětím, zápolením kolejních studentů s denními, rivalitou mezi studenty a pedagogy a v neposlední řadě hrou fair play. Jako úřadující vítěz kulečníkové sekce a finalista soutěže ve stolním tenisu doufám, že se mi bude podobně dařit i letos. Upřímně, až tak důležité to není, rád jsem především za možnost opět se tohoto klání zúčastnit. Vyhlášení vítězů proběhne jako obvykle při pálení čarodějnic kolem 30. dubna. Při dni otevřených dveří zaujala návštěvníky mapa Odkud jsme (Where are we from) umístěná v kolejní hale. Často na ní hledali, kdo z jejich rodiště už na našich kolejích bydlí. Pokud jste ji neviděli, najdete ji jako úvodní fotku tohoto příspěvku.  Včera se uskutečnila oblíbená soutěž nazvaná Diving sausage´s Evelin Delicious, během níž se studenti předhánějí ve výrobě co nejchutnějších utopenců. Chvíli jsem uvažoval o tom, že bych Vám poslal obrázky naplněných sklenic, avšak kdysi jsem se zařekl, že nepodlehnu módnímu trendu a fotky jídel sdílet nikdy nebudu… O vítězi Vás ale budu informovat rád, jen musíte počkat do příštího týdne. Poslední zprávou z kolejí je pozvánka na v listopadu zrušenou událost Miššák 2021, která se uskuteční ve čtvrtek 24. 3. 2022. Soutěž o nejbystřejšího, nejvtipnějšího a nejvšestrannějšího mládence z OG se tradičně těší velké popularitě.

Poradenské centrum Open Gate představilo našim septimánům v rámci kariérního poradenství možnosti univerzitního studia v Asii, kde mezi nejvyhledávanější obory patří především obory technické a ekonomické. Vzhledem k tomu, že kontinent Asie má celkem 48 zemí, měly kariérní poradkyně co dělat. Nicméně jednalo se hlavně o inspiraci a ukázku toho, kolik možností a příležitostí na nás může čekat, pokud si dáme šanci a vystoupíme ze své komfortní zóny.

Nejzajímavější událostí nadcházejícího týdne bude 10. ročník OG Cupu ve florbale, který se uskuteční ve středu 2. března za účasti osmi různých škol. Open Gate je z nich nejmenší, nicméně věříme, že letos opět budeme důstojnými a rovnocennými soupeři ostatních týmů. A jak říkají sportovci, když budeme mít trochu toho štěstíčka, třeba to i zacinká.

Tento týden mi udělaly radost hned dvě znovuobnovené akce. Po několika měsících se naši studenti, učitelé i vychovatelé dočkali pokračování FLOGu. I proto začínám mít pocit, že se škola pomalu vrací do normálního režimu. Druhou událost jsem sice avizoval před týdnem, ale nedá mi nezmínit ji znovu. Díky dalšímu rozvolňování můžeme na maturitním plese 11. 3. přivítat více než 500 hostů. To je velmi dobrá zpráva, protože maturanti si společně se zaměstnanci školy již zarezervovali více než 500 vstupenek. Ve čtvrtek 3. března půjdou do online prodeje i ostatní lístky, kterých tak zbude pro všechny zájemce dost. Grafickou pozvánku najdete v příloze, přípravy můžete sledovat na Facebooku   či Instagramu.

Přeji všem příjemný víkend.