Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

události minulého a předminulého týdne nám jasně ukázaly, že naše starosti v porovnání se starostmi jiných jsou občas malicherné. Zatímco před nesmyslným a odsouzeníhodným útokem Ruské federace na Ukrajinu bylo v našich očích assembly zabývající se uniformami důležité, ve víru událostí posledních dnů se zdá podstatné mnohem méně. I proto jsme situaci na Ukrajině se studenty reflektovali nejen na hodinách dějepisu, zeměpisu a občanské výchovy, ale tomuto tématu jsme zasvětili i pondělní třídnické hodiny a pochopitelně jsme se mu nevyhýbali ani v hodinách ostatních. Paní Procházková Vám posílala e-mail s informacemi, jakým způsobem se v současné době naše škola zapojila do pomoci Ukrajině, a budu velmi rád, když této možnosti využijete i Vy. Kromě okamžité pomoci myslíme i na pomoc dlouhodobou, která bude dozajista také potřeba. O aktivitách v tomto směru Vás budeme pravidelně informovat.

I přes otřesné události, kterých jsme svědky, se běžný život nezastavil, a tak například naši oktaváni zažívají v současné době velmi náročné dny. Na jedné straně se neúprosně blíží termín jejich maturitních zkoušek – ať už těch českých či mezinárodních – na straně druhé se chystá jejich maturita na poli tanečním. Přebíhají tedy nyní od otevřených učebnic na taneční parket do školního divadla a zase zpět.  Vzhledem k tomu, že je dobře znám, jsem si jist, že budou zářit jak společensky příští pátek v Lucerně, tak akademicky v průběhu dubna a května ve škole.

Jak jsem avizoval minulý pátek, ústředním bodem tohoto týdne byl středeční OG florbal cup. V rovině sportovní poměrně věrně kopírujeme výsledky hokejové reprezentace, tj. čekání na medaili se opět o rok protáhlo. Tato událost má však i rozměr mimosportovní, protože organizace celého turnaje je prakticky celá svěřena studentům. Zhruba dvacetičlenný organizační tým si tak může vyzkoušet, co všechno s sebou uspořádání takové události nese. A že toho není málo, jsem mohl celý den sledovat na jejich ustaraných obličejích. Všechny problémy se však podařilo operativně vyřešit, a zapojení studenti tak získali výbornou zkušenost ze skutečného života. Letos mělo premiéru i streamování všech zápasů přes platformu youtube, takže příští rok už budete moct všechny zápasy sledovat živě z pohodlí domova (či spíše z pohodlí vašeho zaměstnání).

Poradenské centrum Open Gate v uplynulém týdnu zprostředkovalo pro naše terciány interaktivní preventivní program na téma kouření – divadelní představení Típni to! Pro vyšší stupeň gymnázia připravilo v rámci kariérního poradenství další díl pravidelných čtvrtečních online UniChats, kde se tentokrát studenti dozvěděli o skotské University of Glasgow a možnostech stipendií nejen na této, ale i na ostatních skotských univerzitách.

V úterý 1. března byla uzávěrka přihlášek na gymnázium a velkou radost mně přinesla dnešní zpráva, že přihlášek dorazilo opět podstatně více než o rok dříve. Sice bude trochu složitější uspořádat přijímací zkoušky pro větší počet zájemců, ale to jsou starosti velmi milé. Zvýšený zájem o naši školu je tou nejlepší motivací pro další práci všech, kteří jsou do chodu školy zapojeni.

Přeji příjemný víkend