Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

tentokrát Vás zdravím opět z pohodlné kanceláře v naší škole. Lyžařský výcvik v Rakousku je za námi a mně leží na stole spousta dokumentů k vyřízení. V brzké době nás totiž čeká celá řada událostí, na jejichž přípravě je nutné již pracovat: zprocesování akademických stipendií, jednotné přijímací zkoušky do primy, státní i profilová část maturity, IB zkoušky, třídní schůzky, Blue Van a mnoho dalších.

U posledních dvou výše zmíněných událostí bych se v krátkosti zastavil. Před čtrnácti dny jsem Vás poprosil o vyplnění dotazníku, který by nám pomohl určit, zda byste raději měli třídní schůzky on-line, či prezenčně. Hlasování se zúčastnilo více než 70 zákonných zástupců. Preference se rozložily téměř přesně na poloviny, z čehož vyplývá, že jeden den budeme třídní schůzky organizovat v distanční formě, druhý v prezenční, přesněji – ve středu 20. dubna budou třídní schůzky distanční, ve čtvrtek 21. dubna pak prezenční. Rezervační systém zůstává stejný, konkrétní instrukce k přihlašování Vám pošleme v následujících týdnech. Co se týká Blue Vanu, letního školního festivalu, původně jsme ho chtěli organizovat v pátek 10. června, nakonec jsme se i vzhledem k zpětné vazbě od Vás či studentů rozhodli posunout ho o den dříve, na čtvrtek 9. června.

Doufám, že je z mých pátečních zpráv patrné, že Open Gate je více než obyčejná škola, kde vzdělávání probíhá pouze v rámci jednotlivých předmětů a ve školních lavicích… Dokázal to i tento čtvrtek. Den jsem začal uvedením druhé části externě lektorovaného prakticky zaměřeného semináře pro naše oktavány, který se zabýval daňovými předpisy a pracovním právem; oblastmi, které mohou být za pár měsíců pro naše oktavány velmi aktuální. Poté jsem se rychle přesunul za sextány a jejich prezentacemi rozhovorů s rodilými mluvčími. Projekt, během něhož mají studenti za úkol podle své volby druhého jazyka vyhledat osobu – native speakera – a vést s ní interview, aby mohli porovnat život v České republice s kulturou země, odkud zpovídaní cizinci pocházejí, se u nás tradičně těší velké oblibě. Od rána pak v knihovně probíhala recitační soutěž za účasti více než dvou desítek našich studentů, kteří přednášeli nejen básně cizí, ale někteří z nich rovněž verše vlastní. V kulisách naší knihovny se skutečně jednalo o silný zážitek. Večer mě pak čekalo velmi těžké rozhodování: raději sledovat snahu našich fotbalistů kvalifikovat se na MS v Kataru, nebo se jít podívat do OG divadla na volbu školního missáka… Přestože jsem poměrně vášnivým fotbalovým fanouškem, akce Miššák 2022 vyhrála a rozhodně jsem nelitoval. Dvanáct našich studentů snažících se získat sympatie zaplněného školního divadla mně znovu připomnělo, proč jsem na Open Gate tak rád. Směs nadsázky, studentské recese a odvahy udělat si srandu sám ze sebe, schopnost prezentovat se před ostatními, mladistvá energie i originalita – toho všeho bylo divadlo plné. Milé bylo vidět i naše bývalé studenty, kteří se i po odchodu z naší školy rádi vrací zpět. Pro pořádek dodávám, že pomyslnou korunku si odnesl Adam Ledvinka z kvinty. O akci se brzy více dočtete na našem webu v připravované reportáži.

Mimo školní lavice probíhají zpravidla také aktivity organizované poradenským centrem. V tomto týdnu zprostředkovalo pro naše kvintány preventivní program Nevypusť duši o tom, jak pečovat o svoje duševní zdraví a jak při psychické nepohodě umět pomoci sobě i druhým. Pro sextány připravilo v rámci kariérního poradenství tzv. IB Peer Panel – vrstevnická setkání, na nichž IB studenti septim a oktáv představují sextánům jednotlivé IB předměty, včetně toho, jaká je jejich náročnost na přípravu a studium. A ve čtvrtek pro celý vyšší stupeň gymnázia zorganizovaly kariérní poradkyně další z pravidelných UniChats, tentokrát se se zástupci Glion University Switzerland ve Švýcarsku zaměřili na obor hotely a pohostinství.

Rozhodnout, co mi v tomto týdnu zvedlo náladu, je velmi snadné. Z výše napsaného je zřejmě patrné, že to byl včerejší večer v našem divadle. Rád bych poděkoval hlavním organizátorům z řad našich vychovatelů a vychovatelek, účinkujícím, porotcům, moderátorům i všem divákům za zprostředkování nevšedního zážitku. Přál bych Vám, abyste mohli být v divadle s námi, skutečně to stálo za to.

Přeji Vám příjemný jarní víkend.