Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci dalšího náročného týdne, ve kterém jedna školní událost stíhala druhou. Ten příští bude též hektický, ale trochu kratší – výuka bude končit středečním obědem. Několik dní volna nám určitě přijde vhod, hned v následujícím týdnu nás totiž čekají přijímací zkoušky do primy i třídní schůzky. O přihlašování na ně Vás budeme informovat v samostatném e-mailu. Třebaže bude naše škola každý den plná od sklepa až po půdu, k žádnému omezení výuky v povelikonočním týdnu přistupovat nebudeme, naopak se těšíme jak na nové uchazeče o studium, tak na zákonné zástupce našich studentů.

Nejdříve shrnu úspěchy, které naši studenti posbírali na poli akademickém i sportovním. Jaro je tradičně ve znamení různých předmětových soutěží. V uplynulém týdnu se k nám dostaly výsledky okresních kol hned dvou olympiád, mezi nejlepšími studenty z našeho okresu se ti naši rozhodně neztratili. Olympiádu z českého jazyka v I. kategorii vyhrál Lukáš Michalik, ve II. kategorii se Mikuláš Škorpil umístil na 4. místě. Ve fyzikální olympiádě mezi žáky zabodovala druhá Rozálie Chovancová, čtvrtý byl Vojta Hoffman a pátý Christian Štumpf. Všem blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy. Stejně dobře nás reprezentovali naši futsalisti na Memoriálu Radka Donáta, který ve středu organizovalo Gymnázium Jana Palacha. Po heroickém výkonu podpořeném i trochou štěstí slavili naši chlapci po penaltovém rozstřelu vítězství v celém turnaji. Skvělý sportovní úspěch, za nějž jim děkujeme.

 Na našich webových stránkách můžete najít celou řadu zajímavých informací. Před čtrnácti dny jsem popisoval volbu Miššáka, zde si můžete přečíst reportáž z této povedené akce. V sekci pro rodiče najdete zápis z březnového setkání školské rady (konkrétně zde). Vzhledem ke končícímu mandátu jednoho ze zástupců rodičů nás brzy čekají doplňující volby, o přesném procesu Vás budeme informovat v nadcházejících týdnech. Na našich stránkách se můžete podívat i na nejnovější vydání anglického školního časopisu OG Chronicle, ten najdete zde

Z minulého týdne stojí také za zmínku otevření výstavy IB Visual Arts našich oktavánů. Ta je jedním z hlavních výstupů jejich dvouletého studia. Během její přípravy museli svá díla nejen vytvořit, ale také vymyslet, jak je nainstalovat, aby celkové vyznění bylo co nejlepší. Na zahájení výstavy k nám přijeli studenti septimy z gymnázia GEVO. Všechna vystavená díla doporučuji zhlédnout i Vám, najdete je v „galerii“ v nové budově za naší knihovnou.

Ve čtvrtek jsme dokončili řízení pro udělování akademických stipendií, během něhož se postupně prezentovalo 18 studentů, kteří postoupili do druhého kola. Musím říct, že rozhovory s nimi byly velmi příjemné; sledovat, jak se umí studenti našeho gymnázia vyjadřovat a jak přirozeně komunikují se čtyřčlennou komisí, přestože se pro ně jedná do jisté míry o stresující situaci, mi dělalo radost. O udělení stipendia budeme konkrétní studenty informovat během příštího týdne.

Závěrečný odstavec věnuji středečnímu večeru. Po dlouhé covidové době jsme mohli obnovit tradici sportovních klání současných studentů, absolventů a učitelů. Tentokrát se utkali ve florbalovém turnaji a před početným publikem odehráli tři výborné zápasy. Je jasné, že na výsledku úplně nesejde, ale studenti by mi určitě neodpustili, kdybych nezmínil, že celý turnaj vyhráli. V rozhodujícím zápase udolali učitele v hezkém duelu 4:1, k čemuž jim jakožto zástupce poražené strany gratuluji.

Přeji Vám příjemný aprílový víkend.