Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

jsem velmi rád, že už si vlastně ani nepamatuji, kdy jsem naposledy psal o covidu. Dnes ho však zmínit musím. Téma Co nám covid dal a vzal bude pravděpodobně předmětem celé řady disertačních prací, velmi bych se ale divil, kdyby jakákoliv z nich zmínila zrušené prezenční třídní schůzky gymnázia Open Gate. Jistě, v porovnání s celou řadou dalších věcí je to naprostá maličkost, nicméně když jsem se včera odpoledne procházel halou plnou lidí, uvědomil jsem si, jak moc mi schůzky chyběly. Jedna skupinka studentů nabízela chutnou kávu, domácí koláče a jiné dobroty, které napekli dobrovolníci z řad studentů, rodičů či pedagogů, druhá se věnovala aktivitám v rámci Dne Země a mezi oběma se v malých družných skupinkách proplétali rodiče. Pro ty, kteří mají děti v primách a sekundách, to byla vůbec první taková zkušenost, pro ostatní vzpomínka na staré dobré časy. A já jsem si opět uvědomil, jak příjemně mi je mezi lidmi spjatými s OG. Našim pedagogům bych velmi rád poděkoval za jejich nasazení ať už ve středu v on-line formě, nebo včera při osobních setkáních, ale slova díků míří i za Vámi, zákonnými zástupci, a také za studenty, kteří pod vedením paní Procházkové připravili občerstvení a zároveň vybrali peníze, jež pošlou jimi vybrané neziskové organizaci.

V rámci Dne Země čekaly zajímavé aktivity i kolejní studenty. Vše odstartovalo včera odpoledne v hale kolejí, kde zájemci zhlédli povedené video (Vy se na něj můžete podívat zde) natočené terciány a kvartány. Následně se každý mohl zúčastnit různorodých činností. Ačkoliv účast dětí ovlivnily probíhající třídní schůzky, mnozí studenti se rádi zúčastnili společně s vychovateli sběru pampelišek na med, povídání v knihovně, besedy o kávě, sázeli kytky nebo se podívali na dokument Planeta Země. Až bude hotový med, sběračky obdrží svou skleničku medu a zbytek poputuje k paní Goldmannové pro potřeby marodů. Ti, co si povídali v knihovně, po cestě zpět na kolej sbírali odpadky v areálu. Další studenti již ví, že cesta od zrnka kávy k lahodnému šálku je pěkně trnitá. A starat se o zasazené květiny bude vyžadovat celoroční péči. Zkrátka, program Dne Země na kolejích pěkně doplnil aktivity, které pořádala škola.

Našim oktavánům si blíží čas intenzivní přípravy na české i IB maturity, a tak poradenské centrum pro obě oktávy připravilo praktický seminář na téma Psychohygiena, tedy jak zvládnout náročné předmaturitní období, jak pracovat se stresem a jak se umět uvolnit. O tom, že se uvolnit umí, nás oktaváni přesvědčili dnes dopoledne, kdy během svého posledního zvonění připravili pro celou školu program na první dvě vyučovací hodiny. Stanoviště, jimiž ostatní studenti procházeli, byla zábavná i poučná, a někdy dokonce velmi dobrodružná. Myslím si, že poslední den výuky svého osmiletého studia zakončili vkusně, ačkoliv skutečný konec je čeká až po složení maturity. Budeme jim pochopitelně držet palce.

Obvykle ve své páteční zprávě zmiňuji i školní úspěchy, nyní jich je ale tolik, že byste možná můj dopis nedočetli do konce, proto je brzy najdete v samostatných článcích na našem webu. Jako upoutávku pouze zmíním několik soutěží, v nichž naši studenti v uplynulých dvou týdnech uspěli: Fyzikální olympiáda, Ekonomická olympiáda, Logická olympiáda, Pangea, Matematický klokan, Astronomická olympiáda, Debatní liga... Za úspěch, a to dokonce dlouhodobější, lze považovat i náš školní časopis věnující se druhým cizím jazykům – jeho aktuální vydání najdete zde. Ti, kteří umí francouzsky, španělsky či německy, určitě ocení zpracování tématu Moje místo ve formě poezie, podcastu, rozhovoru, textů ze stadionu nebo kavárny.

Na konci příštího týdne se můžete zúčastnit akce, k níž mám v současné době poměrně osobní vztah. Poradenské centrum pro rodiče a zákonné zástupce připravilo povídání na téma Puberta a její výchovná úskalí. Rezervujte si ve svých kalendářích neděli 1. května v 18:00. Budeme se na Vás těšit v divadle, které krátkodobě přeměníme na kavárnu pro rodiče.

Závěrečný odstaveček bude patřit sportu. Včera se uskutečnil náš FLOG Final Four Tournament. Za hojné účasti přihlížejících diváků pohár pro vítěze zvedl nad hlavu tým Kasier Kuba Klub. Gratulace a upřímné poděkování nejen jim, ale všem účastníkům. Už se těším na příští sezónu, již 18.! Věřím, že zájem o školní florbalovou ligu ze strany studentů opět poroste. Velký zájem je také o tradiční školní volejbalový turnaj. Ten proběhne již toto pondělí za účasti šesti týmů (oktáva 1, oktáva 2, učitelé ZŠ, učitelé gymnázia + vychovatelé, výběr neoktavánských studentů a absolventi). Jako vystudovaný tělocvikář – a i přes mírný úbytek vlasů veskrze sportovně založená osoba – jsem opravdu nesmírně rád, že sport a Open Gate jsou dvě slova, která k sobě patří.

Přeji Vám příjemný víkend plný aktivního sportu.