Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

další týden plný různorodých událostí je za námi, osm zbývajících do prázdnin ještě před námi. Pryč je ospalé plynutí zimních dnů, v současné době stíhá jedna školní událost druhou.

V pondělí začal školní týden – i na poměry Open Gate, které je zvyklé, že studenti nepobývají pouze ve škole – trochu neobvykle. Tři naši studenti se zúčastnili finále Logické olympiády v Praze, jeden krajského kola Olympiády z českého jazyka na Kladně a zhruba desítka studentů finálového turnaje letošní Debatní ligy v prostorách Senátu ČR. A týmy z naší školy v debatě zazářily, v české sekci obsadily kompletně stupně vítězů, v anglické části skončil náš tým na druhém místě.

Na kolejích v tomto týdnu vyvrcholil tradiční turnaj, kterého se účastní jak zaměstnanci školy, tak studenti. Jejich celkové skóre bylo v letošním školním roce nakonec vyrovnané. Ve stolním tenisu a fotbálku slavili vítězství zástupci studentů – konkrétně Kryštof Kantor, resp. Natan Kratochvíla, v šipkách a kulečníku na oplátku zástupci dospělých – Irena Henslová, resp. moje maličkost. Vyhlášení vítězů proběhlo včera večer u táboráku, který se i u nás pojí s tradicí pálení čarodějnic.

Studentům oktávy včera začal maratón zhruba 15 IB testů a esejí. Nevím, kdo pořadí IB zkoušek navrhuje, pro letošek studenti začínali testem z fyziky, což je leccos, jen ne pozvolný rozjezd. V pondělí a úterý si oktaváni proloží mezinárodní zkoušky českou maturitou, a to didaktickými testy z českého jazyka a angličtiny.

Tento týden poradenské centrum připravilo pro naše sekundány a kvartány externě vedený seminář ze sexuální výchovy. Kariérní poradkyně zorganizovaly poslední z pravidelných UniChats, tentokrát se zástupci Anglo-American University se sídlem v Praze, na níž studují mladí lidé z více jak 80 zemí z celého světa. Ve čtvrtek poradenské centrum odstartovalo osvědčený Virtual Career Fair; během pravidelných čtvrtečních online setkání o páté se řečníci z Vašich řad dělí o svou kariérní i studijní cestu a předávají našim studentům své profesní i životní zkušenosti. V neděli se od 18:00 koná již avizovaná Kavárna pro rodiče, zájemci se potkají v OG divadle se školní psycholožkou Petrou Bílkovou nad tématem výchovných úskalí dospívajících dětí.

Kromě výuky nezapomínáme ani na sportovní, kulturní a společenské akce. Hned v pondělí sportovci v nákolenkách zaplnili jak halu, tak tělocvičnu. Po dvou letech se totiž uskutečnil tradiční volejbalový turnaj, tentokrát s rekordní účastí; studenti sestavili hned tři týmy, pedagogové dva (G a ZŠ) a utkat se v odbíjené přijeli také absolventi. Jak napínavý souboj pod vysokou sítí dopadl, se brzy dozvíte z článku na webu. Následovaly dvě plavecké soutěže, pokaždé za účasti čtyř škol; úterý bylo ve znamení nižšího gymnázia, středa vyššího. Další sportovní akci, o které jsem psal minule – tj. FLOG – si můžete připomenout na fotografii. Za kulturou vyrazili již v neděli septimáni pod vedením paní Trnkové, v rámci studia francouzštiny zavítali do Národního divadla na operu Carmen. V pondělí pak studenti s Dragou Čermákovou zhlédli v Divadle na Vinohradech Miláčka. Následující čtvrtek u nás odpoledne a večer proběhne pod patronací studentské rady tradiční OG Film Fest – filmový festival pro studenty od studentů. Celý příští týden se budou moci naši studenti v areálu potkávat se svými vrstevníky z partnerské školy ze španělského Alicante.

V tomto týdnu mi udělal neobyčejnou radost stav okolní přírody. Nevím, jaká je Vaše zkušenost, ale ta moje, opakovaná a několikaletá, je, že zatímco během dubna se třešně předhánějí v tom, která má hezčí květy, koncem dubna pravidelně všechny opadají a na prvního máje není možné v okolí Újezdu nad Lesy najít rozkvetlý strom, pod nímž bych mohl naplnit příjemnou prvomájovou líbací tradici. Proto jsem letos od půlky dubna pozoroval nádherně kvetoucí stromy a s uspokojením zaznamenal, že díky letošnímu chladnému jaru nebude v neděli s výběrem stromu vůbec žádný problém…

Přeji Vám příjemný prvomájový víkend.