Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

na rozdíl od poetického úvodu z minulého týdne budu tentokrát spíše věcný. Do konce letošního školního roku zbývá 33 pracovních dní. Vlastně ani nevím, jestli mám napsat bohužel, nebo bohudík, rozhodnutí tedy nechám na Vás.

Právě dnes uběhl poslední den, kdy mohli úspěšní uchazeči o studium v primě podat zápisové lístky. Jsme velmi rádi, že naprostá většina úspěšných žáků projevila zájem u nás studovat, na několik uvolněných míst čeká dlouhá řada zájemců, kteří podali odvolání proti nepřijetí. Ty, na něž se dostane, budeme obratem informovat.

Pomalu se blíží termín po dvou letech obnoveného školního festivalu Blue Van. Jeho program se již plní, moderátoři z řad studentů jsou postupně oslovováni, postavení pódia máme zajištěno… Zkrátka vše běží, jak má. Minulý rok jsme si na zahradní slavnosti oktavánů vyzkoušeli, že externí stánky s nealko drinky, domácími limonádami i fairtradová kavárna měly velký úspěch, proto jsme se rozhodli zkusit přivést na letošní Blue Van Festival také nabídku hot dogů, hamburgerů či palačinkárnu. Poněvadž očekáváme větší množství návštěvníků, přesuneme pódium na horní hřiště (vrátíme se tak k historicky prvnímu ročníku) a díky přilehlým stánkům vytvoříme skutečnou festivalovou atmosféru. Zkontrolujte si tedy diáře – 9. června od 15:30 u nás v OG. Rodiče maturantů přivítáme zhruba o týden dříve v našem divadle, předávání maturitního vysvědčení spojené s rozloučením s maturanty je v plánu na středu 1. června.  

Ani tento týden se neobešel bez akademických soutěží; čtyřčlenné družstvo reprezentující nižší gymnázium se zúčastnilo jedné z neprestižnějších matematických soutěží s originálním názvem MASO. Mezi 230 týmy z celé republiky obsadili naši studenti vynikající 27. místo, do první desítky jim chyběl krůček, ale i zmíněné umístění je v tak obrovské konkurenci vynikajícím výsledkem. Ve čtvrtek pak na půdě školy proběhla tradiční Junior Math Challenge, mezinárodní soutěž organizovaná United Kingdom Mathematics Trust. Věříme, že stejně jako v minulých letech dosáhnou nejlepší z našich studentů na prestižní Gold Certificate.

Kariérní poradkyně z poradenské centra pokračují v organizaci Virtual Career Fair – pravidelných čtvrtečních online setkání o páté, na nichž řečníci z Vašich řad předávají našim studentům své profesní i životní zkušenosti. Studenti si minulý čtvrtek poslechli paní Maříkovou, Chief Commercial Officer ve start-upu SmartGuides, který se zaměřuje na digitální průvodce. Tato společnost mj. nabídla našim studentům 2 letní stáže. Tento čtvrtek se studenty hovořili hned dva řečníci, a to z britsko-české společnosti PricewaterhouseCoopers: paní Borkovcová (Senior Tax Manager) a pan Diviš (registrovaný daňový poradce a partner v Tax and Legal Services).

Ještě krátký náhled do kalendáře na příští týden; v pondělí máme letošní předposlední celoškolní assembly. Mimo jiné se na něm budeme bavit o tom, jakým konkrétním způsobem využijeme peníze na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Terciány čeká ve čtvrtek školení první pomoci. Doufám, že získané znalosti nebudou muset aplikovat později večer na Promu. Studentská rada již vyhlásila soutěž o nejoriginálnější pozvání a na základě zhlédnutých upoutávek očekávám, že se též dozvíme jména krále a královny Promu. Tato slavnost se bohužel bude muset obejít bez studentů vyrážejících s kolegou Bílým na fotografický kurz do Helgolandu v rámci BIXu i účastníků závěrečného Youth Modelu OSN, který bude probíhat od příštího čtvrtka v Rostocku. Myslím si ale, že ani jedna skupina nebude litovat.

Svůj závěrečný odstavec tentokrát věnuji našim alumni. Velmi mě potěšilo, že na moji žádost o zprostředkování ministáží pro naše septimány (psal jsem v minulé zprávě) reagovalo hned několik z našich absolventů. Portfolio nabízených firem bude i díky nim skutečně široké. Děkuji, milí absolventi, mimochodem těším se na Vás na letním setkání u nás v Open Gate.

Přeji Vám příjemný víkend.