Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnešní dopis začnu ohlédnutím za minulým víkendem. Ne všichni studenti byli v areálu školy či doma. BIX výprava pod vedením pana Bílého zajela až do německého Helgolandu (prosím neplést s Legolandem), a co tam naši studenti dělali, je z fotografií předpokládám zřejmé, na břehu Severního moře je čekalo mnoho jedinečných zážitků.

Podobnou porci neobyčejných zážitků a zkušeností si přivezli studenti také ze závěrečného UN modelu v Rostocku. Kolega Sean Reardon, který je na místo doprovázel, pro ně měl pouze slova chvály. Ono to vůbec vypadá, že uplynulý týden byl ve znamení Německa – v úterý tam zamířili též kvartáni s paní Trnkovou a panem Udatným, našimi němčináři. Původně zamýšlenou návštěvu vánočních trhů v Drážďanech vyměnili za poznávání německých reálií, které si zpestřili gurmánským zážitkem v drážďanských kavárnách a restauracích. Na Open Gate se nevyučuje pouze němčina, studenti španělštiny ze septimy a francouzštiny ze sexty odjíždí o tomto víkendu na týdenní pobyty do Alicante, respektive do Štrasburku; všem přejeme šťastnou cestu.

Poradenské centrum Open Gate zajistilo pro kvartány seminář vedený externími odborníky na téma sebepoškozování – jak mu předcházet a jak ho řešit. Pro septimány pak seminář o tom, jak neprokrastinovat a umět si efektivně rozvrhnout čas. Kariérní poradkyně zorganizovaly poslední z Virtual Career Fairs – online povídání, na nichž se řečníci z Vašich řad dělí o svou kariérní a studijní cestu a předávají tak našim studentům své profesní i životní zkušenosti. Tentokrát byl řečníkem pan Novák, právník se zkušenostmi z mnoha různých oblastí práva, nyní partner v privátní advokátní kanceláři. V minulosti pracoval např. u Evropského soudu pro lidská práva nebo v programu HELP Rady Evropy.

Nesmím zapomenout na jednu organizační informaci. Od následujícího týdne začneme s distribucí smluv pro příští školní rok. Nosit Vám je postupně budou Vaše děti, prosíme o podepsání a bezodkladné vrácení jedné kopie zpět do školy.

Když už jsem psal o silných zážitcích, ty čekají kvintány během jejich DofE expedic, které jsou v plném proudu. Některé skupiny se chystají na expedive přípravné, některé dokonce už na ty kvalifikační. Na různých místech republiky tak budete moci potkat o tomto víkendu více než dvě desítky batůžkářů z naší školy. 

Mimořádnou akcí bezpochyby bude i Blue Van Festival, jehož nové digitální logo najdete v příloze. Velmi se na Vás ve čtvrtek 9. června těšíme.  

Velkou radost mi v současné době dělají excelové soubory, které mi posílají jednotliví třídní učitelé. Jedná se o plány třídních výletů a vyplývá z nich, že v týdnu od 20. 6. budou třídy rozprostřeny téměř po celé České republice. Všechny třídy vyjedou mimo areál minimálně na tři dny, některé si udělají výlet čtyřdenní, či dokonce pětidenní. Zbylé dny využijeme na aktivity v okolí školy. Velmi mě těší nejen ochota třídních učitelů výlety organizovat, ale i chuť studentů účastnit se jich. Snažíme se plánovat výlety, které budou spíše zážitkové než luxusní, protože věříme, že škola má být spojena hlavně se silnými, nezapomenutelnými chvílemi.

Přeji Vám příjemný víkend zpestřený mnoha nevšedními okamžiky.