Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

určitě jsem již psal, že se považuji za člověka vůči emocím poměrně odolného. Upřímně řečeno, nevnímám to jako životní výhru, naopak si myslím, že jistá míra emocí do života jednoznačně patří. Proto jsem velmi rád, že jsem se ve středu odpoledne při rozloučení s maturanty zařadil mezi celou řadu dojatých rodičů i kolegů učitelů a vychovatelů. I já jsem se od srdce zasmál při sledování fotografií a videí dokumentujících osm let strávených v Open Gate. Upřímně jim přeji, ať se jim v jejich dalším životě daří, dělají radost nám, svým rodičům, ale především sami sobě. Zároveň děkuji všem, kteří si našli čas a na předávání maturitních vysvědčení dorazili.

Pevně věřím, že si většina z Vás udělá čas také následující čtvrtek a přijde na Blue Van Festival. Včera mi programový ředitel Michal Fidlo Hensl ukázal předběžný plán a je na co se těšit. Kromě tradičních třídních vystoupení a několika instrumentálních představení nás čekají i taneční vložky a na závěr festivalu vlna školních studentských i učitelských kapel. V rámci doprovodných aktivit bude možné vystřelit si papírovou růži na naší střelnici nebo si koupit skutečnou rostlinu v zahradnictví u Dragy. Vše pak doplní několik dobročinných sbírek a široký výběr občerstvení v přilehlých stáncích. Naše školní rosničky předpovídají přechod frontálního systému na úterý a středu, takže ve čtvrtek počítáme s ideálním počasím.

Velkou část minulého týdne jsem strávil u maturit. Přestože má naše škola výjimku MŠMT, která našim studentům skládajícím také IB maturitu umožňuje uznat složení maturitní zkoušky pouze za maturitu z českého jazyka, žádní studenti tuto možnost nevyužívají. Musím přiznat, že mě to těší. Nejsou tím ochuzeni o známky z české maturity, ale především o jedinečnou zkušenost. Jakkoliv má patnáctiminutové zakončení osmiletého studia omezenou vypovídající hodnotu (i proto jsem rád jak za české didaktické testy, tak především za důkladné IB zkoušky), jsem přesvědčen, že i takováto zkušenost může studenty v životě posunout. Ačkoliv jsou čtyři po sobě následující patnáctiminutové pohovory v různých předmětech bezpochyby stresující, je dle mého názoru jejich absolvování pro studenty neopakovatelnou možností něco podobného zažít a dokázat si, že je v jejich silách to zvládnout. Ostatně důkazem jsou naši letošní oktaváni, všichni totiž úspěšně odmaturovali. Maturitní komisařka (letos z Gymnázia Duhovka) měla pro naše maturanty i pro celkové pojetí maturit pouze slova chvály. A já ji mohu jen podpořit.

Závěrečný odstaveček bude paradoxně věnován události, na které jsem nebyl, a přesto z ní mám velkou radost. Včera odpoledne (v době učitelské porady) proběhla v OG divadle premiéra představení, jež s našimi studenty nacvičil vychovatel Milan Mendlík. Podle ohlasu diváků se jednalo o nezapomenutelný zážitek a já doufám, že se v blízké době podívám na jednu z repríz. Všem hercům rád vyřizuji vzkaz od jednoho diváka, kterého jsem potkal, když z představení odcházel: Byli jste skvělí!

Přeji Vám příjemný víkend, ať už ho strávíte na kulturních akcích, nebo kdekoliv jinde.