Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

při psaní předchozí páteční zprávy jsem byl plný dojmů z Blue Vanu, tento týden se kromě uzavírání klasifikace nesl především ve znamení organizace třídních výletů, které nás čekají příští týden. Než se o nich rozepíšu více, rád bych se ještě několika slovy vrátil k našemu školnímu festivalu. Poděkování za organizaci i účast jsem zmínil minulý pátek, dnes Vám děkuji za ochotu pomoci; díky penězům z prodeje knih a náramků můžeme našim nevidomým fotbalovým reprezentantům poslat téměř 7 000 Kč.

Program studentů bude příští týden velmi různorodý, všichni zákonní zástupci o něm již byli od svých třídních učitelů informováni. Každá třída má nepochybně plány zajímavé a nabité, zastavím se však u našich kvintánů. Jsme velmi rádi, že se nám i po pauze způsobené covidem podařilo obnovit spolupráci s Národním památkovým ústavem. Studenti kvint tak v rámci výletu budou spolu s kastelány zámků v Třeboni a Opočně pečovat o tamní památky. Protože jsem osobně se svojí předchozí třídou podobný zážitek absolvoval, mohu kvintánům slíbit nejen skvělý pocit z dobře odvedené práce, ale i unikátní atmosféru historických objektů, kterou běžný návštěvník určitě nezažije.

Jelikož příští týden také budu na třídním výletu, s předstihem Vám nyní upřesním závěrečné dny v Open Gate. Na pondělí 27. 6. máme připravený celodenní celoškolní program. Přivítáme zde děti uprchlíků z Ukrajiny, kteří žijí v blízkém okolí. Cílem pestré nabídky aktivit je nejen připravit zajímavý den pro naše studenty, ale také pomoci ukrajinským dětem propojit se s českou komunitou. Dopoledne v úterý 28. 6. budeme opět pomáhat – tentokrát Dáše. Ta přišla v šesti letech kvůli rakovině o levou nohu. Bionická protéza, na niž tradiční akcí Run&Help chceme přispět, by jí měla pomoci s návratem do normálního života. Úterní odpoledne pak proběhne pod taktovkou studentské rady, která pro všechny studenty chystá sportovně zaměřené odpoledne. Ve středu 29. 6. si nejdříve předáme vysvědčení a poté zakončíme školní rok na společném assembly spojeném s focením tříd; nezapomeňte proto prosím na slavnostní uniformy (včetně společenské obuvi). Středeční program bude končit obědem, nicméně denní studenti mohou v areálu počkat do odjezdu školního autobusu v 15:30. Škola je až do oběda otevřena i ve čtvrtek 30. 6. Pro přítomné studenty budou připraveny společenské aktivity. Školní autobus bude odjíždět ve 13:30.

Tento týden mi udělalo radost hned několik událostí. Tou první byl outdoorový kurz našich kvartánů. Jako vždy se z Ostrova u Tisé vrátili vyčerpaní, ale spokojení; jejich doprovázející učitelé nám hlásili, že se s náročnými podmínkami poprali na výbornou. Stejně pozitivní ohlas máme i od sextánů z kurzu vodní turistiky. Těm tedy také trochu závidím, protože z poslední vody, kterou jsem s OG absolvoval, jsem byl zmrzlý ještě několik týdnů. Zprávy plné spokojenosti máme i od našeho banátského výsadku. O víkendu jsem zažil dvě velmi hezké DofE expedice. Kvintáni je zvládli na výbornou, fotku jedné skupiny na konci 40kilometrového dvoudenního putování s plnou bagáží přikládám jako důkaz do přílohy. Zde najdete jeden ze zpracovaných cílů expedice, jímž bylo přiblížit turistům zajímavosti Třeboně a jejího okolí.

Přeji Vám příjemný a pohodový víkend strávený na podobně pěkných místech.