Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci školy Open Gate,

zdravím Vás na konci prvního školního týdne, který byl naplněn celou řadou aktivit. Některé z nich byly plánované, víkendové porucha vodovodního řádu potrubí však mezi ně nepatřila. Naštěstí se díky úsilí provozních zaměstnanců podařilo havárii během víkendu odstranit, a tak se škola mohla v pondělí opět otevřít. Jediným pozorovatelným následkem je dočasné uzavření školního bazénu, uniklá voda totiž poškodila jeho strojovnu. Věříme, že i tuto nepříjemnost se v dohledné době podaří opravit.

Další akce byly již plánované. Výměna uniforem, vydávání učebnic, představení programu DofE v kvintách, slavnostní assembly i focení třídních kolektivů patří mezi každoroční události začátku školního roku. Na společném celoškolním assembly jsme tradičně přivítali všechny nové studenty, kteří dostali prostor stručně se anglicky představit. Speciálně pro nové primány se jednalo o náročnou situaci, ale všichni se s ní výborně vypořádali. Na pódiu se krátce prezentovali také noví učitelé, jak již víte, letos jsme jich přivítali šest.

Jakkoli věřím, že tento týden byl zajímavý a přínosný pro všechny studenty, přeci jen nejzajímavější byl pro naše primány, pro něž je přijetí na osmileté gymnázium velkým životním krokem. Jejich představení na assembly bylo vyvrcholením týdenního adaptačního programu, který probíhal pod taktovkou našeho Poradenského centra. Nesl se v duchu poznávání, a to nejen kampusu samotného a všeho toho, co je u nás studentům k dispozici, ale i seznamování se s novými spolužáky, učiteli a vychovateli. Velký důraz byl kladen na posílení spolupráce mezi studenty, na pochopení odlišností a přijetí ostatních i sebe samých takových, jací jsme. V rámci našeho OG Buddy programu má každý primán i svého „buddyho”, průvodce ze staršího ročníku, se kterým se během „adapťáku” seznámil. Pro zákonné zástupce primánů připravilo Poradenské centrum první letošní Kavárnu pro rodiče, na niž pak navázala zahradní slavnost, kde si každá prima zasadila svůj třídní strom, o který budou studenti po dobu své studijní i životní cesty na gymnáziu pečovat.

Neobyčejný víkend zažila část našich sextánů a septimánů. Jak jsem psal minulý týden, podnikli svoji bronzovou, resp. stříbrnou DofE expedici. Počasí jim přálo a obě skupiny prokázaly velkou odolnost a samostatnost. Bronzová parta byla natolik samostatná, že našim učitelům chvíli trvalo, než ji dokázali během jejich putování najít, ale i to k programu Ceny vévody z Edinburghu patří. Věříme, že problémy s orientací nebudou mít na cyklistickém kurzu naši terciáni; ve Stráži nad Nežárkou stráví celý příští týden. Odvážlivci v čele s Ondrou Bílým jsou už od dnešního rána na pětidenním přechodu Rychlebských hor. Jak vidíte, snažíme se využít současného příznivého počasí na maximum.

Rád bych Vám poděkoval za trpělivost při zavádění Školy OnLine, podařilo se nám pokročit v řešení problémů s rozesíláním přihlašovacích údajů. V průběhu příštího týdne budou postupně rozeslány všem, kteří je ještě nedostali. Z další běžné agendy ještě upozorňuji, že všechny kroužky začínají již příští týden; velmi nás těší velký zájem našich studentů o ně.

Dnešek pro mě není jen posledním dnem tohoto pracovního týdne, snadno zapamatovatelné datum 9. 9. jsem před celou řádkou let využil k tomu, abych zažil jeden z nejkrásnějších dnů ve svém životě. Právě 9. září jsem jedné dívce slíbil, že ji budu provázet po zbytek života, což se mi doposud daří. A na rozdíl od celé řady mých kamarádů i díky hezké shodě číslic na tento den nezapomínám. Většina mužů i žen mi jistě dá za pravdu, že připomenutí tohoto dne není v manželství považováno za zanedbatelnou drobnost.

Přeji Vám příjemný víkend a dobrou paměť.