Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci školy Open Gate,

tentokrát začnu několika organizačními záležitostmi. Jak víte, příští středu je státní svátek a školní budova bude tento den zavřena, nicméně kolejní studenty na jeden den domů vyhánět nebudeme, koleje zůstávají otevřené; vychovatelé již mají pro své svěřence připravený zajímavý program. Od pondělí bude znovu otevřen školní bazén, čerpadlo i vzduchotechnika jsou opraveny, a tak si studenti mohou opět připomenout všechny plavecké styly. Vzhledem k opakujícím se dotazům, co dělat v případě výskytu covidu, bych rád upřesnil, že aktuálně se již nenařizuje karanténa ani se netrasuje. Jediným opatřením v případě pozitivního PCR testu zůstává sedmidenní izolace, která se týká pouze pozitivně testovaného. Stále bych však apeloval na vzájemnou ohleduplnost, prosím neposílejte děti do školy s příznaky akutních respiračních onemocnění. 

Poradenské centrum Open Gate i letos našim studentům nabízí kurz Typingu aneb Psaní všemi deseti na počítači. Lekce probíhají každý pátek buď od 7:30, nebo od 13:00. Pokud by se Vaše dítě chtělo ještě přihlásit, je to možné – kurzy jsou otevřené pro začátečníky i pro pokročilé. Registrace přijímá paní Irena Henslová na e-mailu henslova@opengate.cz.

V uplynulém týdnu jsme se u nás na gymnáziu opět nenudili, kromě pravidelných hodin si studenti mohli vybrat z celé řady dalších aktivit. Krátce jsem Vás na ně upozornil minulý týden, nicméně k některým z nich bych se rád vrátil i tentokrát. Group 4 Project, tj. oktavánské představení vlastních vědeckých pokusů, nebo Science Café zaměřené na aktuální problematiku lidské imunity byly určeny spíše přírodovědně orientovaným studentům.  Mobility Week ocenili ti sportovněji založení a Noc literatury všichni, kteří si rádi přečtou zajímavou knihu. Myslím, že různorodost akcí dobře vystihuje to, o co se u nás snažíme: nabídnout studentům širokou paletu aktivit, aby během studia na naší škole měli dostatek příležitostí poznat, co je pro ně nejzajímavější a čemu by se rádi věnovali v životě po Open Gate.

Zahálet nebudeme ani o víkendu a v příštím týdnu. Více než dvě desítky studentů jsou ode dneška až do úterý s Ondřejem Bílým na dalším Bixu – tentokrát věnovaném praktickému studiu hub. Díky bohatým dešťům budou mít skutečně co poznávat. Starší gymnazisté hrající v babickém ragbyovém klubu poměří své schopnosti s vrstevníky z Francie. Přítomnost rugbistů z Bordeaux jsme využili i ve škole; pozvali jsme je dnes dopoledne k nám a dali tak zajímavou příležitost studentům francouzštiny promluvit si naživo s rodilými mluvčími.

V uplynulém týdnu mi udělal radost zájem našich letošních kvintánů o Cenu vévody z Edinburghu. Ze čtyřiceti se jich do tohoto dobrovolného programu chce zapojit 35, což je až neuvěřitelný počet. Uvidíme, jestli všichni vydrží plnit tři aktivity, jež si zvolí (sportovní, naučnou a dobrovolnickou), a zda na závěr zvládnou i dobrodružnou expedici. Jejich zájem opět potvrdil mé přesvědčení, že v Open Gate máme studenty, kteří chtějí život trávit aktivně, a to je skvělá zpráva.

Přeji Vám, abyste i Vy měli hodně sil a chuti do různorodých aktivit.