Páteční zprávy z gymnázia

Vážní rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci týdne, ve kterém jsme si vyzkoušeli, jak by mohl vypadat jen se čtyřmi pracovními dny. Nevím, zda jste to vnímali podobně jako já, ale musím přiznat, že jsem byl trochu dezorientovaný. Celý včerejšek jsem měl dojem, že je teprve středa, a dny si neustále pletl, tudíž pro mě to žádná výhra nebyla. Doufám, že zítra ráno omylem nevyrazím do školy.

Můj předchozí odstaveček se mohl trochu dotknout našich vychovatelů, ti jako jedni z mála strávili státní svátek v práci. Zpříjemnili si ji společně s kolejními dětmi různými výlety, a ať už byli na Konopišti, v Aquaparku Čestlice, nebo v Drážďanech, vraceli se spokojení. Na koleje tak směřuje mé velké poděkování za odvedenou práci.

Na dobrodružném výletu byli v pondělí odpoledne i naši sextáni. Nejprve se ukázalo, že příjezdové komunikace k fotovoltaické elektrárně ještě nejsou v navigacích zaneseny zcela přesně, takže exkurzi předcházel orientační pochod po buštěhradských polích. Po jejím skončení se zjistilo, že kvůli poruše je přistavený autobus nepojízdný, a tak studenti společně s učiteli museli čekat více než hodinu na příjezd náhradního. Naštěstí našli útočiště před nevlídným počasím v místní základní škole, jejíž ředitel ji přišel pro naše studenty odemknout. Zahrnuli jsme ho za to díky i nabídkou návštěvy naší školy.

Na různé hosty jsme u nás v Open Gate dlouhodobě zvyklí. V letošním školním roce u nás například probíhají na měsíční bázi akreditovaná školení pro sociální pracovnice, která vede Petra Štětková z The Kellner Family Foundation za pomoci našich kolegyň z Poradenského centra. O víkendu k nám zavítá více než stovka studentských debatérů a jejich učitelů z celé republiky na tradiční úvodní školení spojené s tréninkovým debatním turnajem. V pondělí čekáme návštěvu čtyř kolegů z Gymnázia Hostivice, v pátek přijede několik učitelů španělštiny ze Školy Sv.Augustina v Praze. Asi nejzajímavější událostí letošního podzimu u nás bude konference OGMUN v půlce listopadu, ta si však zaslouží více prostoru, a proto si ji nechám do některé z dalších pátečních zpráv.

Dnes bych rád ještě alespoň v krátkosti zmínil volby do Studentské rady OG, které se budou konat příští týden. Volby třídních zástupců již proběhly, od úterý do čtvrtka bude probíhat volba prezidenta a viceprezidenta. Studenti mají na výběr tři dvojice kandidátů; uvidíme, komu se nejlépe povede předvolební kampaň a kdo své spolužáky nejvíce přesvědčí svým projevem předneseným na pondělním celoškolním assembly.

Závěrečný odstaveček věnuji včerejšímu večeru, který byl pro mě osobně velmi příjemný. Nejdříve jsem se spolu s Petrou Dobešovou a Ondřejem Bílým, jenž celé setkání vedl, setkal v on-line prostředí s více než pěti desítkami z Vás. Děkuji Vám všem, kdo jste se připojili; myslím, že setkání bylo velmi vydařené. Hned po jeho skončení jsem popadl florbalovou hůl a přemístil se do sportovní haly, kde se rozběhl další ročník populárního FLOGu. Letos se této u nás již tradiční soutěže účastní více než čtyřicet studentů a studentek a pětice učitelů. Originální reportáže Michala Kašpara jsou již dávnou minulostí, to ale FLOGu nikterak neubírá na přitažlivosti, v hledišti jsem včera napočítal přes třicet diváků. To, že tým, v němž hraji, svůj včerejší zápas vyhrál a já dal úvodní gól, není v tomto kontextu vůbec důležité, ale vědět se to může.

Přeji Vám, aby Váš víkend byl stejně příjemný jako můj včerejší večer.