Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci šestého školního týdne. Přestože ve školství již nějakou dobu pracuji, vždy mě překvapí, jak rychle čas po letních prázdninách ubíhá. Za dva týdny nás čekají podzimní prázdniny, chvíli na to oslavíme výročí 17. listopadu a už se budou pomalu blížit Vánoce. V tuto chvíli jsou sice ještě hodně daleko, ale například příprava učitelského vystoupení na Christmas Revue je v plném proudu. Vzhledem k tomu, že se poslední dva roky vánoční besídka nekonala, rozhodli se pedagogové oprášit své předcovidové vystoupení. Pamětníci už asi vědí a ostatní si budu muset ještě pár měsíců počkat, ale určitě bude platit, že kdo neuvidí, neuvěří.

Od daleké budoucnosti se ale rychle vraťme k současnosti. V pondělí zde budeme hostit ojedinělou událost. Poradenské centrum Open Gate připravilo pro studenty od kvart po oktávy Veletrh světových univerzit čili University Fair. Představení univerzit bude probíhat v naší sportovní hale od 9 do 13 hodin. Naše kariérní poradkyně Vás o akci informovaly minulý týden, událost je totiž otevřena nejen našim studentům, ale i zákonným zástupcům. Pokud byste se tedy chtěli na veletrh podívat a popovídat si se zástupci 27 univerzit z Evropy i Ameriky (seznam zde), jste zváni kdykoliv v době trvání veletrhu. Kromě žáků z naší školy jsme pozvali i studenty okolních škol, takže nebuďte překvapeni, jestliže ve sportovní hale potkáte i mladé lidi, kteří na sobě nebudou mít uniformu.

Další aktuální událostí, která vyvrcholila včera, byly volby prezidenta Studentské rady a jeho zástupce. Celá předvolební kampaň se nesla ve velmi férovém duchu, přesto (nebo právě proto?) oslovila celou řadu našich studentů. Volební účast byla historicky nejvyšší, dosáhla 84 %, čímž jsme hravě překonali volební účast do všech jiných myslitelných voleb, které se v České republice kdy konaly. Vítěznou dvojicí se s převahou téměř 30 hlasů stali Jan Fišer a Bára Votlučková. Těm samozřejmě gratuluji a těším se na naši spolupráci. Dalším dvojicím velmi děkuji za jejich kandidaturu. I tito kandidáti by byli vhodnými zástupci studentů, ale vyhrát mohla pouze jedna dvojice.

Studentským volbám byla také věnována část obsahu prvního vydání školního časopisu STUDENT pro tento školní rok, můžete si tak představit, co všechno kandidatura na prezidenta Studentské rady obnáší. Kromě toho v časopise opět najdete zajímavý rozhovor, pokračování povídky z minulého čísla a na své si přijdou i milovníci poezie.

V příštích týdnech budou pokračovat naše preventivní programy, do podzimních prázdnin stihne prima A blok věnovaný bezpečnosti v on-line prostředí, kvintáni a terciáni absolvují celodenní školení první pomoci, které vedou naši dlouhodobí spolupracovníci – aktivní členové Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Díky své každodenní zkušenosti je jejich školení vždy velmi praktické, zajímavé a pro studenty přitažlivé.

Můj poslední odstaveček se bude týkat typicky české činnosti. Vzhledem k současnému počasí a zprávám v tisku jsem se rozhodl i já vyrazit zítra na houby. Na rozdíl od pana Bílého a studentů, kteří před časem absolvovali jeho houbařské školení, budu sbírat jen houby, jež mají hlavičku zespodu nevroubkovanou (uznávám, že to není biologicky přesný popis, ale snad mi rozumíte). I tak věřím, že přinesu plné košíky.

Přeji Vám příjemný víkend a loučím se houbařským pozdravem: Smotlachovi zdar!