Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

dnešní zprávu začnu ohlédnutím za pondělním University Fair. Jsem velmi rád, že mnoho z Vás přijalo naše pozvání a veletrh jste navštívili. Jak už to v životě bývá, i když se na naplánovanou událost připravíte sebelépe, ve skutečnosti se nečekaným komplikacím nevyhnete. Přesně toto potkalo členy týmu Poradenského centra, kteří University Fair připravovali. Všechno bylo dotažené do nejmenších detailů, ale více než hodinové zpoždění prezentujících, způsobené porouchaným autobusem, organizátoři zkrátka ovlivnit nemohli. Flexibilita je však silnou stránkou Open Gate, takže během pondělního rána rychle došlo k drobným změnám a posunutí harmonogramu tak, aby všichni naši studenti i pozvaní hosté o nic nepřišli. Věřím, že se návštěvníkům akce líbila stejně jako mně.  

Pořádání událostí není v Open Gate doménou jen našich zaměstnanců. Vy, kteří patříte k OG komunitě delší dobu, si možná vzpomenete na TEDxYouth 2018 připravený týmem našich studentů pod vedením několika učitelů. V letošním školním roce jsme zašli ještě o něco dále a studentskou konferenci United Nations Model jsme nechali výhradně na studentech. Jsme totiž přesvědčení, že právě takovéto příležitosti jim umožní prakticky využít zkušenosti z vyučovacích hodin. Založení o. p. s. se pro naše studenty tedy nestává teoreticky probíranou látkou, ale praktickou nezbytností. Není to však jediná aktivita, kterou musí v rámci příprav akce určené více než stovce studentů z České republiky i mimo ni obstarat. Představu o tom, co všechno organizace obnáší, můžete získat na webových stránkách, které si vytvořili samotní studenti.

Z listopadových událostí bych rád upozornil na tři. V pátek 4. 11. hostíme krajské kolo Logické olympiády, ve čtvrtek 10. 11. nás čeká první Den otevřených dveří a středu 23. a čtvrtek 24. listopadu máme vyhrazené pro rodičovské schůzky. Ještě předtím – na konci října – nás čeká krátká přestávka, v týdnu od 24. 10. máme dva dny ředitelského volna, na něž následně navazují podzimní prázdniny, můžete tedy pro své plány využít celý týden.

Byl bych nerad, abyste z mých předešlých řádků nabyli dojmu, že vše zajímavé se děje mimo výuku. Ta pro nás pochopitelně zůstává klíčová, navíc kromě tradičních hodin nabízíme i prostor pro účast v různých soutěžích. Příští týden prokážou studenti nižšího gymnázia své matematické schopnosti v Pythagoriádě, studentům vyššího gymnázia kolegové z Departmentu přírodních věd zprostředkovali účast v mezinárodní soutěži STEMCO, která je rozdělena na fyzikální, biologickou a chemickou větev. Ani humanitně orientovaní studenti nejsou opomíjeni. Zástupci školního časopisu v pátek vyrazí na workshop spojený s vyhlašováním nejpovedenějších studentských časopisů, naši studenti-historici se zúčastní kvalifikačního kola pro výběr nejlepších reprezentantů v Dějepisné olympiádě.

Můj poslední odstaveček bude tentokrát trochu nekonkrétní. Popisování detailů by totiž zabralo příliš velký prostor, a asi by ani nebyly příliš zajímavé, nicméně jen za poslední týden si vybavím skoro desítku různých situací, které mě ve škole opravdu pobavily. Jsem velmi rád, že vytříbený smysl pro humor projevují nejen studenti sekundy B, jejichž jsem třídní, ale úsměvné okamžiky mám spojené i se svými dozory o přestávkách v hale školy nebo ve školní jídelně, s posloucháním pedagogických historek svých kolegů, a dokonce i s poradami vedení školy.

Přeji příjemný víkend

Luděk Michalik