Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci týdne, který byl, jak už je pro naši školu zvykem, plný zajímavých událostí.

V úvodu se však ještě vrátím k pátku před čtrnácti dny, kdy skupina studentů pod vedením pana Witta vyrazila na workshop spojený s předáváním cen pro nejlepší školní studentské časopisy. Vzhledem k tomu, že OG Chronicle jakožto anglicky psaný časopis neměl letos kategorii, ve níž by mohl soutěžit – anglicky psaných studentských časopisů u nás zřejmě příliš není – vyrazil „do boje“ STUDENT. A nevrátil se s prázdnou! Byl totiž vyhlášen nejlepším školním časopisem ve Středočeském kraji. Všem našim studentům, kteří za ním stojí, gratuluji a budu jim držet palce i v celostátním finále.

Stejně tak držím palce dnes, a to hned na dvou frontách. Tři kvintáni se dnes a zítra účastní na Prague British School soutěže nazvané The World Scholars Cup. Nebudu zacházet do podrobností, jejich účast mimo jiné dokazuje, jak dobře jazykově vybavení naši kvintáni jsou. Palec na druhé ruce držím 11 studentům, kteří postoupili do krajského kola Logické olympiády. Open Gate má mezi zhruba sto padesáti účastníky skutečně bohaté zastoupení. Jak jsem psal v poslední zprávě, krajské kolo se koná u nás v OG, a proto jsme velmi rádi, že můžeme náš areál ukázat mnoha návštěvníkům ze středních Čech.

Ještě více příchozích očekáváme ve čtvrtek 10. 11., jelikož se bude konat Den otevřených dveří. S touto událostí nám tradičně pomáhá celá řada studentů. Velmi oceňujeme, že jsou ochotni obětovat nám své volné odpoledne a podvečer. Část studentů bude zájemce o naši školu provázet, část jim bude k dispozici v hale, aby s nimi sdíleli své zkušenosti ze studia.

K právě končícímu týdnu patří pochopitelně také Halloween. Na jeden den jsme dali studentům možnost přijít v hallowensky laděných kostýmech. Ve škole byly k vidění nejen temné postavy, ale prostor se našel i pro princezny, dinosaury či zdravotní sestřičky. Celý den pokračoval odpoledním programem, o který se podělily koleje a studentská rada. Večer pak vše vyvrcholilo bojovkou s tajemným názvem Záhada mrtvé studentky. Z kolejí přišel ještě jeden podnět, který jsem měl za halloweenský; nicméně jsem zjistil, že když někdo použije titulek Utopenci se vrací, ještě to nemusí znamenat, že je příznivcem reinkarnace. Ostatně posuďte sami.

Než přejdu k závěrečnému odstavečku, jedna poznámka organizačního charakteru. Z vyplněného dotazníku, který jsem Vám posílal minule, vyplynulo, že zhruba polovina z Vás buďto preferuje třídní schůzky on-line, nebo je k nim neutrální. Druhá polovina má raději klasické třídní schůzky, a proto ve středu 23. 11. proběhnou schůzky on-line formou a ve čtvrtek 24. 11. bude škola otevřena prezenčním zájemcům. Pro registraci použijeme z loňska osvědčený systém, o podrobnostech budete včas informováni.

Závěr patří tradičně něčemu, co mi dělá radost. Tentokrát to byl e-mail od pana vychovatele Mendlíka, který oznámil derniéru studentského představení Energie vztahů, jež mělo premiéru na konci minulého školního roku. Bylo mi moc líto, že jsem se prvního vystoupení nemohl zúčastnit, a tak si to druhé určitě nenechám ujít. Třeba se s některými z Vás v úterý 8. listopadu v 17:15 uvidím v našem divadle.

Přeji příjemný víkend

Luděk Michalik