Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

jak jistě víte, příští týden bude pouze třídenní – skončí již ve středu po obědě – přesto pro nás bude velmi zajímavý. Několik dní stráví v Open Gate pětice inspektorů a inspektorek z České školní inspekce v rámci své obvyklé kontrolní činnosti. Velmi rádi jim naši školu ukážeme a jsme přesvědčeni, že s tím, co uvidí, budou spokojeni.

Kromě běžné výuky se toho u nás i během pouhých tří dnů bude dít dost. V pondělí zavítají na celoškolní assembly hosté z Národní kanceláře Ceny vévody z Edinburghu, kteří našim sextánům a septimánům předají téměř tři desítky certifikátů za úspěšné splnění této ceny v minulém školním roce. V tom letošním je v programu zapojeno na šedesát našich studentů. Věřím, že naprostá většina z nich si pro diplom za dokončenou úroveň přijde na začátku dalšího školního roku. V pondělí odpoledne proběhne další University Fair, tentokrát v OG divadle a jen pro nás. Informační e-mail s detaily již posílala paní Schramlová.

Ve středu nás čekají dvě akce, budeme hostit okresní kolo Středoškolské florbalové ligy a od 18 hodin se mohou zájemci těšit na další díl Science Café, tentokrát nás doc. Ing. Pavel Jelínek Ph.D. z Fyzikálního ústavu akademie věd pozve do světa atomů. Pro více než desítku studentů však středou jejich pobyt v Open Gate nekončí, organizují totiž OG MUN – studentský model OSN. Od čtvrtka do neděle budou v našem areálu hostit přes stovku účastníků této události, která vyvrcholí slavnostním zakončením na Nové radnici na pražském Mariánském náměstí. Je obdivuhodné, že studenti dokázali zorganizovat takovýto projekt prakticky samostatně, sám se ho budu příští víkend účastnit a budu držet palce, aby vše běželo bez problémů.

V druhé části e-mailu se vrátím k událostem z minulého týdne. V příloze najdete fotografii dokumentující návštěvu více než desítky našich sextánů a septimánů v Institutu organické chemie a biologie v Praze. Podle jejich zpětné vazby byla velmi poučná. Zajímavé bylo také krajské kolo Logické olympiády. Počasí nám sice v pátek vůbec nepřálo a celodenní déšť nám organizaci nijak neusnadnil, nicméně akce nakonec proběhla tak, jak měla, a já jsem moc rád, že v řešení logických úloh byli úspěšní i naši studenti. Do finálového kola se tentokrát kvalifikoval pouze Matthew Novák, Janu Pavlu Škodovi a Danu Strnadovi postup unikl o pověstný vlásek. Ani ostatní naši účastníci se v krajském kole neztratili, obrovským úspěchem je už samotná účast v něm. Další úspěch jsme zaznamenali o víkendu. Jak jsem psal, trojice našich studentů, ve složení Oliver Erben, Rozálie Chovancová a Linda Frýbertová, se zúčastnila soutěže The World Scholar’s Cup a mezi téměř třemi desítkami týmů skončila na 7. místě, a díky tomu postoupila do nadnárodního kola, které se bude konat příští rok. Moc všem gratulujeme.

Do Ostravy na první turnaj Debatní ligy dnes odjela spolu s panem Drozdkem naše dosud největší debatní výprava. Ta čítá dohromady 22 studentů a jsem si téměř jist, že se v Ostravě neztratí, a to doslova i obrazně ve výsledkové listině.

Než přejdu k závěrečnému odstavci, připomínám ještě jednou termín rodičovských schůzek. On-line se budou konat ve středu 23.11., prezenčně ve čtvrtek 24.11. Odkaz na registrační systém Vám odešleme na začátku příštího týdne.

Potěšil mě včerejší večer. Na náš Den otevřených dveří se přišlo podívat více než dvě stě zájemců a podle vyplněných dotazníků se jim u nás velice líbilo. Speciální slova chvály se nesla unisono k našim studentům, kteří návštěvníky po kampusu prováděli. Samozřejmě, že hrdí by na sebe měli být především oni, ale upřímně – každá taková pochvala udělá vždy obrovskou radost i mně.

Přeji Vám příjemný a radostný víkend.

Luděk Michalik