Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci, milí příznivci našeho gymnázia,

úvodem bych Vám rád poděkoval za uplynulé dva dny. Váš zájem o třídní schůzky byl opět velký a my si velmi vážíme toho, že nás navštěvujete v hojném počtu. Tak jako každý rok jsem nezaznamenal žádné větší organizační problémy – ani při středeční on-line verzi, ani ve čtvrtek v prezenční formě. V zásadě nemám vůbec nic proti on-line setkání, ale přiznám se, že je mi bližší shledání osobní. Navíc, kdo ve čtvrtek nepřišel, nemohl ochutnat žádnou z napečených dobrot, které studentský tým prodával v hale školy. Já jsem neodolal, pár zákusků zakoupil a velmi si pochutnal.

Na třídních schůzkách jste se jistě dozvěděli celou řadu důležitých informací. Já z nich připomenu pouze jednu; zákonní zástupci denních studentů mohou omlouvat své děti skrze aplikaci Škola OnLine, nemusí tedy již používat e-mail absentstudents@opengate.cz. Pro zákonné zástupce kolejních studentů se nic nemění; bohužel neexistuje cesta, jak Školou OnLine nahradit komunikaci s kolejemi, a proto prosím zůstaňte u osvědčeného způsobu omlouvání absencí e-mailem. Nechceme Vám komplikovat život tím, že byste museli jedním způsobem komunikovat se školou a druhým s vychovateli.

O víkendu se u nás konal dlouho avizovaný OG MUN. V Open Gate se během tří dnů setkala více než stovka delegátů z mnoha evropských zemí. Náš studentský organizační tým zvládl vše na jedničku a zaslouží velkou pochvalu. Že organizace takové události není snadná práce, je zřejmé; naši studenti se třeba naučili, že ani sebelepší plánování nemůže předejít nečekaným situacím. A tak se v sobotu ráno vydali hledat posypovou sůl a hrablo. Teprve po odklizení čerstvého sněhu a po úpravě namrzlého chodníku se cesta od kolejí do školy stala pro delegáty opět bezpečnou.

Příznivce cizích jazyků upozorňuji na nové vydání našeho internetového časopisu zaměřeného na francouzštinu, španělštinu a němčinu. Z doprovodných obrázků jsem pochopil i já, ačkoliv jsem bohužel znalost dalšího cizího jazyka trochu zanedbal, že toto číslo je věnováno cestování. Plna cestovatelských zážitků se dnes zcela jistě vrátí i skupina sextánů a septimánů, kteří strávili celý týden v Berlíně pod patronací naší partnerské školy. Naši francouzštináři odjedou do Versailles až na jaře, ale už ve středu čekají mladší studenty dílny připravené Francouzským institutem.

S blížícím se adventem bych rád připomněl ještě jednu tradiční akci – prodej vánočních hvězd. Do zítřka můžete objednávat zde. tyto symboly Vánoc. Výtěžek poputuje stejně jako v předchozích devíti letech na projekt Šance, jenž podporuje vážně nemocné děti a jejich rodiny (více informací zde).

Závěrečný odstaveček nemůže patřit ničemu jinému než volbě Misstryně Open Gate 2022. Celý program včera večer sledovalo zaplněné divadlo a opět se jednalo o nezapomenutelný zážitek. Myslím si, že některé letošní scény z jeviště vstoupí do sdílené paměti naší školy… Všichni, kdo si nechali tuto událost ujít, mohou jen litovat. Odborná porota vyhlásila vítězkou holčičího klání Lenku Sikorovou a Misstryní obecenstva se stala Šárka Neumannová, to však není úplně nejdůležitější informace. Hlavní je, že nám studenti a studentky opakovaně ukazují, že kromě dosahování vynikajících akademických výsledků umějí také pobavit sebe i ostatní a nebrat se tak úplně vážně. Zkrátka se chovají přiměřeně svému věku, což je jen dobře. Velký dík za organizaci celého odpoledne a večera směřuje nejen všem zúčastněným, ale také organizátorům z řad studentů a kolegů vychovatelů.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik