Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

zdravím Vás na konci prvního adventního týdne. S dostatečným předstihem nejprve shrnu organizaci posledního týdne před Vánoci. Po dvouleté odmlce můžeme pro studenty, učitele, vychovatele i všechny další zaměstnance opět uspořádat společnou vánoční večeři v naší jídelně. Večeře pro studenty vyššího gymnázia bude v úterý 20. 12. od 17:00 do 18:30, pro studenty nižšího gymnázia o den později, tj. ve středu 21. 12., v ten samý čas. Ve středu v 19 hodin se pak také sejdeme na Vánoční revue ve sportovní hale, kam jste srdečně zváni. Ve čtvrtek 22. 12. se vyučování ponese ve vánočním duchu a ukončeno bude nejpozději ve 12:45 (dle rozvrhu jednotlivých tříd). V pátek 23. 12. začínají prázdniny, ve škole se opět sejdeme v úterý 3. ledna 2023.

S předvánočním časem je spojena specifická atmosféra. I letos chceme, aby se během adventu studenti cítili trochu jedinečně. I proto je nyní možné slyšet místo klasického zvonění vánoční melodie, které vybrala studentská rada. Tento týden zahájily koleje Pondělní adventní zpívání koled. Pozadu samozřejmě nezůstala ani výzdoba areálu – je decentní, ale stylová. Vážně jsme zvažovali, zda vzhledem k aktuální situaci s energiemi tuto výzdobu nezrušíme, při bližším zkoumání jsme však zjistili, že světélka na stromečcích spotřebovávají pouze minimální množství energie. K jejímu šetření jsme proto přistoupili smysluplněji, již v létě jsme v celém areálu vyměnili u venkovního osvětlení původní halogenové lampy za úspornější diodové.

Období před Vánoci samozřejmě neznamená, že by se ve škole nic nedělo, opak je pravdou. Kromě pestrých aktivit v rámci jednotlivých hodin se studenti účastní celé řady akcí. Ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze zažili studenti francouzštinu jinak; tři dílny (Akce a divadlo, Slovní zásoba a gramatika hrou a Francouzské reálie a klišé) nabídly zábavu i poučení. Další aktivity jsou sportovní, např. florbalový a futsalový turnaj (gratulujeme našim futsalistům z nižšího gymnázia k postupu do krajského kola). Nezahálelo se ani na poli akademickém: Olympiáda z ČJ, Ekonomická olympiáda, Bobřík informatiky a celá řada soutěží matematických i fyzikálních. Shrnutí všech výsledků by vydalo na samostatný článek, co mě ale těší ještě více než vynikající výsledky, je chuť studentů se do soutěží zapojovat. Důkazem je třeba toto úterý, kdy jsem několika studentským týmům z nižšího gymnázia zajišťoval, aby mezi 16. a 18. hodinou měli k dispozici učebny pro společnou týmovou soutěž.

Kariérní poradkyně z našeho Poradenského centra tento čtvrtek zorganizovaly pro studenty vyššího gymnázia první z pravidelných čtvrtečních UniChats (virtuální setkávání s reprezentanty světových i lokálních univerzit). Tentokrát se našim studentům představili zástupci z Trinity College v Dublinu, jedné z nejprestižnějších evropských vzdělávacích institucí.

Na závěr ještě jedno upozornění. Minule jsem psal o možnosti využívání Školy OnLine pro omlouvání absencí denních studentů. Prozatím funguje velmi dobře, nicméně není určeno k omlouvání z hodin TV, resp. upozorňování, že student nemůže cvičit. K učitelům TV tato zpráva skrze ŠOL nedoputuje.

V posledním odstavečku se vrátím k výsledkům našich studentů. Jak jsem psal výše, vyčerpávající souhrn úspěchů by byl skutečně dlouhý, jeden z nich však zmíním. V pátek proběhlo v Brně celostátní vyhlašování studentských časopisů roku a náš STUDENT neodjížděl s prázdnou. Porotce tento časopis zaujal natolik, že mu udělili speciální Cenu poroty! Moc gratuluji a zároveň děkuji všem našim studentů, kteří ho tvoří.

Přeji Vám příjemný prosincový víkend.

Luděk Michalik