Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

přestože je to téměř k nevíře, do Štědrého dne zbývá jen 15 dní. Letošní Vánoce jsou pro žáky a učitele trochu neobvyklé; nepamatuji si, kdy jsme končili školu pouhé dva dny před Štědrým dnem. Na druhou stranu máme možnost využít prodloužený čas k efektivnímu vzdělávání, což je naší hlavní úlohou.

Do smysluplného vzdělávání jednoznačně patří i dvoudenní exkurze kvart do Terezína. Zvláště v dnešní době mi přijde zásadní připomínat si i nepříjemné kapitoly z naší historie, které jsou bohužel například pro obyvatele Ukrajiny i bolestnou současností. Myslím si, že je skutečně důležité, abychom si uvědomovali, že život, který v současné době v České republice žijeme (a to přes veškeré komplikace, které určitě nechci zlehčovat), není úplně samozřejmý a spousta lidí se musela, resp. musí vypořádat se situacemi, jež jsou násobně obtížnější než naše současné problémy.

Čas předvánoční nám nabízí kromě zpětného ohlédnutí také celou řadu tradic. Jednou z nich je Mikulášský volejbalový turnaj. Obvykle spolu poměřují síly týmy studentů, učitelů, vychovatelů a absolventů. Bohužel kvůli celé řadě absencí mezi absolventy, učiteli i vychovateli proběhl letos volejbal v trochu omezeném formátu, nicméně i tak se jednalo o příjemnou událost. Slibuji, že v příštím roce postaví učitelé s vychovateli samostatný tým.

Během adventu nezahálí ani naši robotici: v učebně IT vyrostla imitace soutěžní plochy a robot vytvořený našimi studenty už pod jejich vedením piluje jednotlivé kroky, které ho v soutěži čekají. Představu, co bude obsahem únorových a březnových soutěží, si můžete udělat sami podle přiložené fotografie.

Společně s Vánoci se blíží také naše Christmas Revue, programový ředitel Michal Hensl již finalizuje program celé události. Kromě tradičních hudebních vystoupení se můžeme těšit i na krátká představení divadelního charakteru. Určitě si akci nenechte ujít. Během vánoční slavnosti budete mít také možnost koupit si balíčky s cukrovím, které již postupně pečou jednotlivé třídy. Minulé zkušenosti nám říkají, že by zřejmě soutěž Peče celá země nevyhrály, ale v každém balíčku určitě najdete velmi chutné kousky cukroví. Vybrané peníze půjdou jako obvykle na charitativní projekt; uděláte tedy radost sami sobě, a navíc pomůžete lidem v nouzi. S každým kouskem cukroví je také spjat příběh vyplývající ze společných zážitků jedné třídy ve školní kuchyňce. Nechte si je svými dětmi vyprávět.

V posledním odstavečku se vrátím k pondělí a výjimečně se bude týkat naší základní školy. Zatímco studentům gymnázia nadělovali pamlsky čerti, andělé a Mikuláš pod taktovkou studentské rady, jejich mladší spolužáci měli čerty, Mikuláše a anděly o poznání zkušenější (prohlédnout si je můžete na přiložené fotce). Pro mě osobně to byla nová a velmi příjemná zkušenost. Práce se studenty našeho osmiletého gymnázia je zajímavá, ale někdy je diskutování s nimi prostě náročné. Skoro jsem při práci s nimi zapomněl, že existují děti menší, jejichž bezprostřednost a upřímnost je zkrátka kouzelná.

Přeji Vám příjemný mrazivý víkend.

Luděk Michalik